Keizersnede litteken wond
31/03/2021

Herstellen na een keizersnede

Je bent bevallen van je kindje via een keizersnede: van harte gefeliciteerd lieve mama. In dit blog geven wij jou een aantal belangrijke tips voor jouw herstel.

Tijdens een keizersnede wordt je kindje via de buik geboren. De gynaecoloog maakt een snede in de huid (bikinilijn), dat zorgt uiteindelijk voor het litteken wat je zelf ook kunt zien. In de buik zijn er echter meerdere lagen doorgesneden om bij de baarmoeder te komen. De wond is dus niet zo oppervlakkig als het misschien lijkt. Ook zijn de spieren opzij gelegd en is er veel gebeurd in het gebied. Al deze lagen moeten helen. Een serieuze buikoperatie dus, waar je rustig van moet herstellen. De eerste stap in jouw herstel is de acceptatie dat het misschien wat langer kan duren en je jezelf echt rust mag gunnen. Daarnaast is er ook nog het mentale aspect. Misschien was het een geplande keizersnede en was je goed voorbereid. Het kan ook zijn dat je al een eind op weg was voor een vaginale bevalling en er alsnog een keizersnede nodig was. In dat geval kan het ook wat tijd kosten om dit te verwerken. Praat erover met je kraamhulp, verloskundige en natuurlijk je naasten.

Herstel is voor iedereen anders

Toch zijn er wel wat algemene richtlijnen. De eerste dagen na de keizersnede is het advies: rust! Het is fijn als je hulp hebt met de verzorging van je baby en het huishouden. Na die eerste dagen mag je natuurlijk wel al rustig aan wat bewegen maar het echte til en sjouwwerk mag je nog even uitstellen. De wond kan nog pijn doen (je kan hiervoor pijnstillers nemen) maar ook lachen, hoesten of naar het toilet gaan kan gevoelig zijn. Neem daarom de tijd om goed te rusten en lekker veel met je baby te kroelen. Voor het herstel van de wond staat 6 weken. Het is dan ook niet de bedoeling dat je binnen die 6 weken al zwaar gaat tillen of zelfs sporten. Maar gelukkig zijn er veel dingen die je wel kunt doen om je herstel te bevorderen.

Ademhaling

Een goede ademhaling heeft een gunstig effect op het herstel van de wond. Je mag meteen na de operatie al beginnen met ademhalingsoefeningen. Dat kan natuurlijk spannend zijn. Adem rustig in via de neus naar het wondgebied, houd de adem kort vast en blaas dan weer rustig uit via de mond.  Doe dit een minuutje en een aantal keer per dag.

Bekkenbodem

Als je een keizersnede hebt gehad kun je wellicht denken dat het met die bekkenbodem wel goed zit. Maar de bekkenbodem heeft het de hele zwangerschap zwaar gehad en het is belangrijk deze spiergroep ook mee te nemen in je herstel. Je kunt starten met het vinden van de connectie via aan- en ontspannen op een ademhaling. Ga rustig liggen en adem in door je neus richting je buik, hierbij probeer je de bekkenbodem te ontspannen. Wanneer je uitblaast door je mond neem je de bekkenbodem een klein stukje mee omhoog en span je hem lichtjes aan. Hou deze oefening een minuut vol en doe dit ook een aantal keer per dag.

In en om het huis

Zo langzamerhand zal  je weer wat meer gaan bewegen in en om het huis. Let hierbij op je houding. Span tijdens staan en lopen de buikspieren licht aan en houd je rug recht (trotse houding). Blaas uit wanneer je kracht zet, als je bijvoorbeeld op staat vanaf de bank of je baby optilt. Je weet dat je weer wat meer rust mag nemen als je een zwaar of drukkend gevoel krijgt op de bekkenbodem, of wanneer de wond trekkerig aanvoelt. Natuurlijk wil je ook geen pijnklachten. Dat is altijd een signaal van je lijf dat je serieus moet nemen.

Wond masseren

Wanneer de wond goed gesloten en geheeld is, kun je hem gaan masseren. Dit is goed voor de doorbloeding en het herstel. Soms kan een litteken gaan verkleven. Dat betekent dat het litteken verkleefd met huid, spieren of bindweefsel. Daardoor kan het gaan trekken. Dit kan klachten opleveren en vervelend zijn bij bepaalde bewegingen. Massage kan helpen ter voorkoming hiervan. Gebruik voor het masseren bijvoorbeeld wat olie. Doe het rustig liggend op bed, of bijvoorbeeld onder de douche. Wil je goede adviezen over het masseren van de wond? Er zijn fysiotherapeuten die hierin gespecialiseerd zijn, dus neem contact op voor volledig advies.

Wanneer weer sporten?

In principe mag je zo’n 8 of 10 weken na de keizersnede weer langzaamaan beginnen met sporten. Dat betekent niet dat je direct alles weer kunt doen zoals je dat vóór je zwangerschap deed. Een bevalling kun je vergelijken met een sportblessure waar je op een verantwoorde manier van moet revalideren. Je kunt het beste terecht bij een gespecialiseerde trainer (bijvoorbeeld een PowerMama Coach) die je kan helpen een diastase-check en het opbouwen van de training.

Vragen of twijfels?

Neem altijd contact op met je huisarts, zorgverlener of een bekkenfysiotherapeut. Een bezoek aan de fysiotherapeut gespecialiseerd in het bekken is sowieso aan te raden zo’n 6-8 weken na de bevalling. Zij kunnen een check doen om te kijken hoe het gaat met je bekkenbodem en buikspieren en aangeven of het al verstandig is weer te gaan sporten. In heel veel landen is die controle standaard, maar in Nederland helaas (nog) niet.

.


Yousra is pre- en postnataal fitness trainer, doula, moeder van drie zoons en eigenaar van Core Academy en Zwanger met Yous. Werken met zwangere vrouwen en moeders is haar passie. Ze geeft opleidingen over trainen tijdens en na de zwangerschap, ontwikkelde en geeft het PowerMama Programma en begeleid koppels als doula.

How About Mom publiceert regelmatig gastblog vanuit onze community van experts, (zorg)professionals en mede moms. Heb je ook interesse of wil je een bijdrage leveren? We horen graag van je via app@howaboutmom.nl.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen