26/01/2021

Mijn bevallingsverhaal: “Ik kijk met zoveel plezier terug op die nacht”

Geen enkele bevalling is hetzelfde. In deze bevallingsverhalen vertellen moeders over hun eigen ervaringen aan How About Mom. Afgelopen zomer beviel Maaike thuis in bad van dochter Mare. Toen ik veel sneller dan verwacht op 10 centimeter ontsluiting zat, voelde ik een golf van blijdschap en rust over mij heen komen.”

“Amper 1 dag over tijd, afgelopen 29 augustus, begon het. Ik lag ‘s avonds met mijn vriend op de bank een cabaretshow te kijken. Ineens kreeg ik het idee dat ik in mijn broek plaste, een heel vreemd gevoel was dat. Ik snelde naar de wc en merkte al snel dat het vruchtwater was. Ik lichtte mijn vriend in die wat geschrokken, maar ook enthousiast reageerde. Ik belde verloskundige, het was op dat moment half 11 ‘s avonds. De verloskundige vertelde ons wat ik al wist: we moesten rustig afwachten tot de weeën zouden beginnen en dat kon best nog even duren. Na even twijfelen besloten we toch mijn ouders te bellen om de hond op te halen. Het idee was om thuis te bevallen en we wilden haar die drukte en wellicht stress besparen. Toen mijn ouders er rond half 12 waren voelde ik wat lichte menstruatie achtige krampen. Ik vond het zo spannend, was dit het begin?

Op advies van de verloskundige ben ik gaan douchen en proberen wat te slapen. Dat lukte natuurlijk voor geen meter. Naast de lichte krampen zat ik vol adrenaline. Mijn vriend daarin tegen sliep binnen 5 minuten. Ik was ondertussen aan het appen met wat vriendinnen, ik moest ergens mijn verhaal kwijt. Ondertussen werden de weeën heftiger. In bed liggen werkte niet, dus rond half 2 ging ik naar beneden. Netflix bood gelukkig wat afleiding. Rond half 3 maakte ik mijn vriend wakker. De weeën kwamen soms om de 6, dan weer om de 4, dan weer om de 3 minuten. Regelmaat moest er inzitten was mij verteld. Maar wat is die regelmaat? Wat dit om de 5 minuten? We besloten toch maar te bellen.

Om half 4 was de verloskundige bij ons thuis en zat ik op 1cm ontsluiting. Het kon dus nog wel even duren. Ik had het plan om in bad te bevallen en gelukkig mocht ik er nu in. Mijn vriend had alles klaar gezet. Het bad stond op de kamer van onze dochter, precies zoals ik vooraf had gehoopt. Er was zacht licht, warm water en fijne muziek. De kennis die we in de cursus hypnobirthing hadden opgedaan, konden we goed toepassen. Alles om te zorgen dat ik mijn – toch al vaak veel te gestresste – hoofd onder controle kon houden.

Toen ik in het water zat, merkte ik meteen dat de weeën heftiger werden. De tijd vloog voorbij voor mijn gevoel. Tot het punt dat ik het zwaar kreeg. De weeën kwamen snel achter elkaar en mijn rug deed zo’n zeer! Rugweeën, weet ik nu achteraf. Ook kwam er een enorme drang om naar de wc te gaan, maar als ik ging gebeurde er niets. Na even worstelen gaf ik aan mijn vriend toe dat ik het pittig vond en besloten wij de verloskundige, die er tussen half 9 en 9 zou zijn, te bellen of ze al kon komen. Het was intussen 8 uur.

Toen ze er er eenmaal was, hoorde ik mijn vriend iets tegen haar zeggen in de gang. Alleen verstond ik niet wat. Achteraf vertelde hij dat hij haar daar vroeg niets te zeggen tegen mij over het aantal centimeter ontsluiting omdat dit voor mij demotiverend zou kunnen werken. Ik had namelijk in mijn hoofd 1 cm per uur te gaan. Het was half 9 en om half 4 zat ik nog op 1cm, dus tel maar uit. De verloskundige toucheerde me en zei: “Ik had afgesproken niets te zeggen over hoe ver je bent, maar ik doe het toch. Je zit namelijk op 10cm.” Ik voelde een golf van blijdschap en rust over mij heen komen. Het was zo ver! Ik mocht toegeven aan de oerkracht en het veranderende gevoel in mijn lichaam. Ik ging van veel opvolgende weeën naar sterke weeën om de vijf minuten. Ik kreeg ademruimte en kon zelfs nog gewoon grapjes maken tussen de weeën door. Ik voelde mij zo blij, nog even en eindelijk zou ons meisje er zijn. Om 9 uur begon ik met persen en om 9.27 was ze daar. Onze mooie Mare️. Ik heb haar zelf aangepakt en op mijn borst gelegd. Ik keek in haar ogen en herkende meteen mijzelf. Ik kijk met zo veel plezier terug op dit moment, eigenlijk de hele nacht. Ik gun andere mama’s ook wat ik heb mee mogen maken.”

Dit is een ervaringsverhaal, opgeschreven door een moeder. Wil jij ook jouw verhaal over je zwangerschap of bevalling delen? We horen graag van je, via app@howaboutmom.nl.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen