23/11/2021

Momtalk: Marlieke

Marlieke Koks (’85) is de moeder van Imae (’18) en Yuca (’21). Ze werkt als presentatrice en videomaker, en heeft een eigen YouTube-kanaal.

Hoe vond jij het eerste jaar als moeder?

De eerste drie maanden vond ik het zwaarst. Nadat de kraamperiode voorbij was, ging mijn man weer terug naar het werk en was ik vooral alleen thuis. Ik wilde ook de deur uit, maar zat binnen met een kindje met wie niets te plannen viel. Zo voelde het destijds althans. De spontaniteit, een van de dingen waar ik veel om geef, was volledig uit mijn leven verdwenen. In diezelfde periode heb ik drie keer een borstontsteking gehad, dus lichamelijk gezien vond ik het ook pittig. Ik was vanaf het allereerste moment wel stapelverliefd op onze dochter, dus die gelukkige gevoelens hielden de boel in balans.

Haar eerste verjaardag vond ik een bijzondere mijlpaal. De verjaardag van je kind is zoveel leuker om te vieren dan die van jezelf.

Hoe ervaar jij de combinatie van werk en moederschap?

Ik ben op dit moment met een aantal grote werkprojecten bezig, waar ik veel positieve energie van krijg. Tegelijkertijd kan ik me schuldig voelen richting mijn man en mijn dochter, omdat ik nu veel tijd in mijn werk steek. En ook naar mijn ouders en vriendinnen toe, omdat ik voor mijn gevoel al een tijdje niets meer heb laten horen, en de tijd zo snel gaat. Maar juist dat “ding” voor mezelf, wat ik terugvind in mijn werk, zorgt ervoor dat ik een blije, energieke moeder ben voor mijn kind.

Als vrouw krijg je toch veel vaker te maken met opmerkingen uit je omgeving. Je wordt met een schuin oog aangekeken, en krijgt vragen of je het allemaal wel goed kunt combineren. Het wordt niet expliciet gezegd, vaak klinkt er wel een oordeel door in opmerkingen als ‘werk je niet te veel?’

Je moet als moeder toch voor je kindje zorgen? Mensen weten niet dat ik mijn dochtertje elke ochtend wegbreng en ophaal aan het einde van de dag, en daar mijn werk omheen plooi. En daarnaast ook in de avonden en tijdens haar middagslaapjes bezig ben met werk.

Wat vind jij het mooiste aan het moederschap?

Ik vind het prachtig dat je je liefde kunt geven aan een heel bijzonder mensje, dat je samen hebt gemaakt met je partner. Het moederschap heeft mijn leven veel meer diepte gegeven, ik kan veel meer liefde geven en ontvangen. Het lijkt alsof ik gevoeliger ben geworden. Ik sta veel bewuster in het leven, leef veel meer in het nu. Een goede nacht slaap of dat ene wijntje dat je kunt drinken op het terras, daar geniet ik nu veel meer van omdat het niet vanzelfsprekend is. En het is geweldig om je kind te zien opgroeien en al die fases mee te maken.

Ook vind ik het mooi om de relatie met mijn partner te zien ontwikkelen en verdiepen. Het is mooi om elkaar als ouder te zien. Ik heb het idee dat ik een nog betere band heb opgebouwd met mijn man, met nog meer respect voor elkaar. Van geliefden naar ouders gaan brengt ook uitdagingen met zich mee, laten we eerlijk zijn. Het is belangrijk om elkaar ook als geliefden te blijven zien en niet alleen als vader en moeder. Voor ons werkt het goed om bewust tijd vrij te maken voor elkaar. Niet per se tijdens date nights, maar juist ook elke dag een momentje waarbij je bijpraat en connect. Dat is zeker een uitdaging, maar dat proberen we allebei wel te doen.

Ik ben ook blij met de verdeling thuis, we doen het echt 50/50. Ik denk dat een gelijkwaardige verdeling enorm belangrijk is om balans te kunnen ervaren, als moeder, als vrouw en als carrièrevrouw. Zonder mijn partner en onze verdeling thuis zou ik nooit kunnen doen wat ik nu allemaal doe, dus daar ben ik ook dankbaar voor. We vullen elkaar ook goed aan.

Hoe belangrijk is tijd voor jezelf voor jou?

Extreem belangrijk, en tegelijkertijd is het mijn  grootste uitdaging. I want it
all! Ik wil die leuke relatie, tijd voor mijn vriendinnen, dat weekje vakantie op Ibiza, de moeder zijn die altijd voor haar kind klaarstaat, en die tijd voor mezelf. Tegelijkertijd weet ik dat ik niet alles kan hebben.

Ik probeer elke dag – hoe druk, zwaar of hectisch mijn dag ook was – even een halfuurtje te ontspannen voor het slapengaan. Door in bad te gaan, een meditatie op te zetten of een paar bladzijden te lezen. Weer even in contact komen met mezelf, dat moment heb ik nodig, meer nog dan sociale contacten of afspraken met vriendinnen. Met een ziek of huilend kind thuis gaat dat vaak lastiger, die tijd voor jezelf. Ik merk dat ik dan in een soort overleefmodus kom, en dat merk ik ook direct aan mezelf.

Hoe kijk jij naar je veranderende lijf tijdens en na de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap vind ik mezelf niet echt mooi. Natuurlijk, m’n borsten en buik zijn prachtig, maar ik vind het tegelijkertijd best moeilijk om te zien dat de cellulitis toeneemt, ik groter word en uitdij. Ik merk dat dat ook impact heeft op mijn seksualiteit en zin in seks. Wat ik wel prettig vond om te merken was dat ik na mijn eerste zwangerschap redelijk snel terug naar mijn oude figuur kwam. En ja, die spataderen op mijn benen en mijn huid die wel wat slapper is, die neem ik voor lief. Ik ben tevreden met hoe ik eruitzie.

Wat wil jij je kinderen bijbrengen over houden van jezelf?

Houden van jezelf is de basis in het leven. Jezelf waarderen en liefhebben is iets waar je mee opgevoed wordt. Bij sommige mensen zit het al iets meer in hun genen, om zelfverzekerd te zijn, denk ik. Ik ben van nature best zelfverzekerd, dat ben ik altijd geweest. Ik trek lekker mijn eigen plan en laat me niet snel van de wijs brengen door wat andere mensen zeggen. Dat heeft me zoveel geluk gebracht, door naar mezelf te luisteren en mezelf te durven zijn. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mijn dromen durf na te streven, en dat gun ik mijn kinderen ook.

Welk advies geef jij aan andere (aanstaande) moeders?

Maak goede afspraken met je partner, liefst al voordat je zwanger raakt en voordat jullie kind er is. Bespreken hoe jullie het straks voor je zien is zo belangrijk. Zo wordt duidelijk op welke manier jullie de zorg voor jullie kind kunnen verdelen, en voorkom je hopelijk een niet-betrokken partner die eigenlijk niet wil.

In mijn omgeving zie ik zoveel stellen waarbij de vrouw 80 procent van alle zorgtaken op zich neemt en zichzelf daardoor compleet wegcijfert. Dat ontneemt haar de kans op een carrière, om iets voor zichzelf op te bouwen, of met vriendinnen iets te gaan doen. Tenzij dit bij je past en het een bewuste keuze is om meer zorgtaken en verantwoordelijkheden op
je te nemen als moeder, dan is dat natuurlijk helemaal oké. Maar ik zie te veel vrouwen om me heen die ongemerkt of onbewust in een ongelijke
verdeling rollen en daardoor niet tot hun recht komen.

Het is 20201. We zijn gelijk aan elkaar. Een partner kan net zo vaak koken, de was doen en voor een kind zorgen als een vrouw. Mijn man heeft ook een carrière en een drukke baan, maar we doen het echt samen.

Dit interview verscheen eerder in de eerste editie van How About Mom: het eerlijke moeder-boek.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen