Belly binding

Buik inbinden na de bevalling

In veel oosterse culturen is belly binding een belangrijke postpartumtraditie. Het inbinden van de buik kan vrouwen mentaal en fysiek ondersteuning geven na de bevalling. Zo werkt het inbinden van de buik.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Een lange lap stof wordt op een speciale manier om de torso gewikkeld, vanaf het bekken tot het borstbeen. Je kunt een geweven katoenen sjaal of een brede katoenen doek gebruiken om je buik in te binden. Het uiteinde van de doek zet je vast met veilig- heidsspelden.

Wat is het effect van belly binding?

Buikbinden kan helpen bij het herstel na de bevalling, door de buikspieren bij elkaar te brengen, de organen weer op hun plek te brengen, en vochtophoping tegen te gaan. Zo’n ingesnoerde buik kan vrouwen ook mentaal sterken, doordat ze een minder ‘leeg’ gevoel in hun buik ervaren en zich minder kwetsbaar voelen.

Hoe maak je een belly bind?

Via internet kun je video’s en instructies vinden. Zorg dat de buikband stevig zit, zonder te snijden, en dat de druk op je torso overal gelijk verdeeld is.

We raden je aan om een postpartumbehandelaar, postpartumdoula of massagetherapeut te zoeken die zich gespecialiseerd heeft in belly binding of buikbinden. Vaak helpen zij je om – na een instructie – zelf thuis een belly bind te kunnen doen.

belly binding buik inbinden

Ervaring met buikbinden of belly binding

Lily Tjon (’86), content creator en moeder van Yuna Jade, deelt haar ervaring met een Chinese kraamtijd en postpartum behandeling: ‘Mijn behandeling eindigde met een Bengkung-buikbinding, een Maleisische methode die al eeuwen teruggaat. Je kunt dit doen van een paar dagen tot een paar weken postpartum als onderdeel van het genezingsproces. Bellybinding kan bijdragen aan je herstel, omdat het de pijn en zwelling van je buik vermindert, de bekkenbodem kan ondersteunen en ook emotionele steun geeft. Je buik kan heel ‘leeg’ voelen na de bevalling.’

Leeg gevoel in je buik

De eerste dagen na de bevalling kun je een leeg gevoel in je buik ervaren. Je buik is immers ‘leeg’: het kindje is eruit, net als de placenta en al het vruchtwater.

Je organen zijn wat van hun plek verschoven door je groeiende buik. Langzaam komen de organen weer op hun plek. Je baarmoeder, buikspieren en bekkenbodem hebben tijdens de bevalling best veel te verduren gehad. Het kan daarom fijn zijn om je buik, bekken en rug extra te ondersteunen, met een sluitband, rebozo-doek of bellybind.

Zorgen voor je moederlijf

Een zwangerschap, een bevalling en de zorg voor een kleine baby. Voeden, tillen, verschonen, tig keer in en uit je bed stappen. Het heeft allemaal een enorme impact op je lijf.  Met zo’n hulpbehoevende baby in huis is het niet per se verwonderlijk dat je jezelf en jouw behoeften (een beetje) vergeet. De tijd nemen om te rusten en om je lichaam te laten helen, kost bij de meeste vrouwen veel moeite.

Gun jezelf de rust, de warmte en ondersteuning in deze bijzondere (en hectische) tijd. Bijvoorbeeld met een postpartum behandeling, zoals een belly binding of postpartum massage. Jouw lichamelijke herstel is van groot belang, niet alleen voor nu, maar ook voor later.

Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲