20/09/2022

Als het niet vanzelf gaat: “Ongewenste kinderloosheid is een heftig en moeilijk rouwproces”

In de serie ‘Als het niet vanzelf gaat‘ delen fotografe Sacha Janssen en How About Mom de foto’s en verhalen van vrouwen die te maken hebben of hebben gehad met fertiliteitsproblemen. Eén van deze dames is Evelien. Zij en haar partner zijn onverklaarbaar onvruchtbaar.

Wie ben jij?

“Ik ben Evelien en ik ben 39 jaar oud. Ik ben activiteitenbegeleidster en werk met mensen met een verstandelijke beperking.”

Wilde je altijd al moeder worden?

“Ik heb altijd een grote kinderwens gehad. Ik was denk ik 18 jaar oud toen ik zeker wist dat ik moeder wilde worden, het liefst van een groot gezin.”

Kun je iets vertellen over jullie traject?

“Mijn man en ik zijn onverklaarbaar onvruchtbaar. Er is nooit een reden of aanleiding gevonden waarom kinderen krijgen niet lukt bij ons. Wij hebben er zelf voor gekozen om te stoppen met ons fertiliteitstraject na zes keer IUI, drie keer IVF met daarbij tien terugplaatsingen en helaas drie miskramen. Dit was en is echt de moeilijkste keuze die ik ooit heb moeten maken, maar ik weet wel dat dit een goede keuze is. Ik was er anders zelf aan onderdoor gegaan.”

“Nu sta ik aan het begin van het proces om mijn leven opnieuw te ontdekken. Sinds afgelopen april 2022 weten we, na een miskraam van onze laatste terugplaatsing, dat dit ons nieuwe leven gaat zijn. Ongewenst kinderloos. Een mega heftig, moeilijk rouwproces, waar ik een weg in probeer te vinden.”

Wat is de grootste uitdaging als je te maken hebt met onvruchtbaarheid of moeilijk (natuurlijk) zwanger kunnen raken?

“Mijn grootste uitdaging nu is een nieuw doel in mijn leven zien te vinden. Ik ben iemand die positief in het leven staat en dat gevoel wil blijven vasthouden. Daarom ben ik aan het kijken of ik mijn ongewenste kinderloosheid in iets positiefs om kan zetten. Kan ik er andere mensen mee helpen of juist inzichten hierover geven? Mijn man en ik zijn dan ook met een podcast serie over ongewenst kinderloos zijn begonnen.”

Hoe hield jij de moed tijdens het traject?

“Toen ik nog in het traject zat en me af en toe niet fijn voelde, liet ik dat gevoel er gewoon zijn. Hoe meer aandacht je geeft aan het negatieve, hoe groter het wordt. Daardoor ging het vaak snel weg en kon ik mij weer richten op het positieve. Ik dacht vaak: je hebt maar één kans nodig en waarom zou dit niet die kans zijn?”

Waarom wil je meer bekendheid geven aan dit onderwerp?

“Er wordt weinig gesproken over fertiliteitsproblemen, moeilijk zwanger raken of miskramen. Er wordt al helemaal niet gesproken over ongewenst kinderloos zijn. Alsof wanneer je er niet over praat, het niet bestaat. Helaas bestaat het wel en het is een enorm pittig proces. Hoe fijn is het dan als het gewoon bespreekbaar mag en kan zijn. Dat mensen die er niks mee te maken hebben ook weten wat het is, wat het met iemand doet en hoe je er mogelijk voor iemand kan zijn.”

Welke boodschap zou jij aan andere vrouwen of koppels in een vergelijkbare situatie willen geven?

“Krop niet alles op en ga je gevoel niet uit de weg. Misschien lijkt het nu makkelijker om dat te doen, maar uiteindelijk gaat dit hard en misschien wel tien keer groter terug komen bij je. Probeer hulp te vinden bij een rouwcoach, psycholoog of wat voor jou werkt. Het is niet vreemd om deze hulp te zoeken, het is juist goed om voor jezelf te zorgen. Dat is zo belangrijk.”

Meer over het project ‘Als het niet vanzelf gaat’

Over de fotografe
Sacha Janssen – de Gruiter is fotografe en oprichter van In Veins Fotografie. Ze is gespecialiseerd in familiefotografie en richt zich specifiek op vrouwen of koppels die in een fertiliteitstraject zitten of hebben gezeten. “Ik wil naast mooie foto’s ook een luisterend oor bieden.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen