tweede postpartum depressie
01/09/2023

Kun je een tweede postpartum depressie voorkomen?

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: kun je een tweede postpartum depressie voorkomen? Zo ja, hoe doe je dat?

‘Dit is een vraag die vaker aan mij wordt gesteld, zowel op social media als in gesprekken. Het antwoord verdient wat uitleg. Zoals je misschien wel weet heb ik na de geboorte van mijn oudste dochtertje een postpartum depressie doorstaan. Dit was de moeilijkste en zwaarste tijd uit mijn leven. Ik had destijds dan ook nooit kunnen denken dat ik ooit nog aan een tweede kindje zou durven te beginnen. Ik was doodsbang voor een herhaling van zetten en dacht niet dat ik ooit die behoefte zou voelen.

Het tegendeel bleek waar. Ineens was de wens voor een tweede kindje daar. Tegelijk was daar ook de angst van herhaling: wat als ik weer depressief zou worden? Of misschien helemaal niet meer zwanger zou worden? Ik had het geluk dat ik de tweede keer heel snel zwanger werd. Vol ongeloof staarde ik naar de zwangerschapstest in mijn handen met een giga smile op mijn gezicht. 

Ask Tilda: ‘Ik ben bang voor een herhaling van mijn vorige kraamtijd’

Hulp zoeken tijdens de zwangerschap

Veel mama’s zijn na het krijgen van een postpartum depressie heel bang dat ze dit weer zullen doormaken. Sommigen van deze moeders durven er daarom niet meer aan te beginnen. Heel begrijpelijk, want als je dit eenmaal hebt meegemaakt, doe je er alles aan om dit te voorkomen. Wat ik deze vrouwen vaak adviseer is om al hulp te zoeken tijdens de zwangerschap.

Goede begeleiding bij risico op postpartum depressie

Zodat je goede begeleiding krijgt vanaf de zwangerschap. Dat kan via de verloskundige. Zelf bied ik deze begeleiding tijdens de zwangerschap ook aan in mijn praktijk. Het fijne hiervan is dat als er al dingen spelen, zoals negatieve gedachten, angsten of somberheid, je deze meteen aan kan pakken. Hierdoor beland je sneller op het positieve pad en kan je niet alleen veel meer van je zwangerschap genieten, ook de periode na de zwangerschap verloopt dan vaak stukken positiever. 

Daarnaast raad ik moeders aan om de therapie na de bevalling nog even voort te zetten. Mocht je na de bevalling onverhoopt niet op een roze wolk belanden, dan krijg je de juiste begeleiding en handvatten om hier goed mee om te gaan. Je hebt nu al een (of meerdere) kindje(s) rondlopen en voor je andere kindje(s) is het heel belangrijk dat mama overeind blijft. Maar voor jou zelf als moeder en je partner natuurlijk ook. Iedereen is er bij gebaat dat je de juiste hulp op tijd krijgt.

Voorkomen is beter dan genezen

Het antwoord op je vraag is dus: voorkomen is beter dan genezen. Dus als je twijfelt of je ooit nog zwanger wil worden, of je bent al zwanger en je bent bang voor wat er gaat komen: je bent niet alleen! En daarnaast is er hulp beschikbaar die je hier doorheen kan helpen.

De tweede keer moeder worden was voor mij zelf een heel andere ervaring. De bevalling van mijn jongste was een geplande sectio of keizersnede, dus dat vond ik een verademing na mijn eerste traumatische ervaring bij mijn oudste. Hoe wereld verschuivend de eerste keer moeder worden was voor mij, dat heb ik de tweede keer niet zo ervaren. Ik was niet zo van slag als de eerste keer. Ik wilde mijn jongste non-stop bij me houden en met haar knuffelen. Begrijp me niet verkeerd, ik was nog steeds een ware hormonella en vond het opnieuw een enorme rollercoaster. Maar ik genoot veel meer dit keer. Ik had vooral veel behoefte om als gezin lekker samen te cocoonen en aan de nieuwe situatie te wennen. Ook vond ik het makkelijker om tijd voor mezelf vrij te plannen. Het schuldgevoel kon ik dit keer makkelijker relativeren en dus zorgde ik ervoor dat ik regelmatig even alleen de deur uit ging. Toen ik voor de eerste keer moeder werd, deed ik dit nooit. Het kwam niet eens in me op. Want mijn kind achterlaten was naar mijn idee destijds het equivalent van een slechte moeder zijn. Gelukkig weet ik inmiddels beter en jij hopelijk ook!

Tweede postpartum depressie is herkenbaar

Ik merk dat veel moeders ook na het krijgen van een tweede of derde (maar ook vierde, vijfde etc.) kindje last kunnen krijgen van een postnatale depressie. Dus bevind je je momenteel op alles behalve een roze wolk en denk je: ik herken dit? Weet dat je niet de enige bent.

Er zijn veel meer moeders die na het krijgen van een tweede kindje vastlopen na de bevalling en een steuntje in de rug nodig hebben. Wil je hier hulp bij, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Trek aan de bel bij de verloskundige, je huisarts, of mail naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen.

Meer lezen?

Ask Tilda: Kan een vader ook een postpartum depressie hebben?
Ask Tilda: ‘1,5 jaar na de geboorte nog steeds somber’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen