De vijf best gelezen verhalen over selflove
16/11/2023

De vijf best gelezen verhalen over selflove

Jouw lichaam is prachtig en krachtig. Iets om te koesteren en om trots op te zijn. Soms gaat dat makkelijk, soms heb je even een reminder nodig. Op How About Mom delen we dan ook regelmatig artikelen over selflove. Om je eraan te herinneren dat je trots op jezelf én op je lichaam mag zijn. Daarom delen we onze vijf best gelezen verhalen over selflove.

Van een ode aan het moederlijf tot lief zijn voor je postpartum lichaam: deze verhalen werden goed gelezen.

Ode aan het moederlijf

De buik is het lichaamsdeel waar vrouwen tijdens hun zwangerschap vaak het meest trots op zijn. Die wordt gefotografeerd, geboetseerd en met de juiste kleding geaccentueerd. Maar zodra de baby is geboren, is diezelfde buik ineens het lichaamsdeel waar nieuwe moeders zich het meest voor schamen. Vanwege striae, een ‘gekke’ navel, losser vel of een andere vorm.

Hoewel die lichamelijke veranderingen door een zwangerschap en bevalling volkomen normaal zijn, lijkt er nog steeds een taboe te rusten op het postpartum lichaam. Tijd voor een ander beeld, besloten fotograaf en doula Sanne Ravensbergen en How About Mom. Afgelopen jaar reageerden meer dan zeventig moeders op de oproep om zichzelf thuis in hun eerste dagen, weken of maanden als moeder te fotograferen. Met als eindresultaat een fotoserie van negen vrouwen. 

Fotoserie: Ode aan het moederlijf

Het mamalijven clubke

‘Wat is dat toch met mensen die zich graag mengen met hoe je eruit ziet na een bevalling? Wat is dat toch met al die maatschappelijke verwachtingen die torenhoog zijn voor mama’s en mamalijven?’ Met die vraag, en een behoefte om iets te betekenen voor andere moeders, startte de Belgische Kaylee het project Mamalijf 2.0. Ze trommelde via Instagram negen andere moeders op om gezamenlijk uit de kleren op de foto te gaan om hun moederlijf te eren. 

‘Het mamalijven clubke’: Belgische mama’s showen trots hun lichaam

Liefde of toch haat voor striae

Wat in onze serie Ode aan het moederlijf een paar keer naar voren kwam in de verhalen van moeders, is haat-liefdeverhouding met hun striae. Veel moeders zijn er niet per se blij mee, maar ze zijn er aan de andere kant wel trots op. Ze vinden het niet mooi, maar proberen het te accepteren. We schreven dan ook een artikel over onze haat-liefdverhouding met striae. En het stomme is: de reden dat we een een haat-liefdeverhouding met striae hebben is vanwege het bestaande schoonheidsideaal. Een ideaal van gladde, streeploze, putten- en pukkelvrije huiden..

Over onze haat-liefdeverhouding met striae

Zelfliefde

Onze lichamen veranderen door een zwangerschap en bevalling. Vandaar dat we dit jaar de serie Selflove in het leven riepen. In de serie gaven we aandacht aan de lichamelijke veranderingen die je doormaakt tijdens en na de zwangerschap, en de gevoelens die je daarbij kunt hebben. Zo klom onder meer Mirjam in de pen en schreef ze: ‘De overblijfselen van mijn zwangerschap, van het er leven dat er in mijn groeide. Negen maanden lang klopte er een extra hartje in mij. Een extra hartje van oneindige liefde. Zie je mij? Ik heb wat mankementen. Kijk je goed? Ik ben moeder. En ik heb een wonder verricht. Wat ben ik mooi!’

Selflove: Mirjam

Postpartum lichaam

‘Ik weet dat het pas zes weken geleden is dat ik beviel, maar ik heb zoveel moeite met hoe mijn lijf eruit ziet’, vertelde een moeder ons afgelopen jaar. Haar emotie is herkenbaar. In plaats van mild en liefdevol te kijken naar het lichaam dat verantwoordelijk was voor het dragen en baren van ons kindje, kijken we ernaar met onze meest kritische bril op. We besloten een artikel over te schrijven over waarom je lief moet te zijn voor je postpartum lichaam. Om van onszelf te houden, ook al pas je nog niet in je oude spijkerbroek.

Lief zijn voor je postpartum lichaam: deze tien zinnen kunnen je daarbij helpen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen