22/06/2023

Zorgen over de tweede zwangerschap?

Auteur

Datum

Categorie

Share

De komst van een tweede kind kan gemengde gevoelens oproepen. Blijdschap en dankbaarheid dat je weer zwanger bent. En tegelijkertijd bezorgdheid, angst of zorgen over wat er gaat komen. We praten over zorgen tijdens de tweede (of derde, vierde etc) zwangerschap.

Mijn relatie staat al zo onder druk sinds we een kind hebben, gaat het krijgen van de tweede dat nog erger maken?

Waar ga ik de tijd of energie vinden voor een baby?

Kan ik me ooit weer focussen op mijn werk?

Hoe verdeel ik mijn energie en aandacht eerlijk tussen twee kinderen?

Het zijn gedachtes die je ‘s nachts wakker kunnen houden. Want met de komst van de tweede wordt het balanceren tussen meer kinderen, werk, relatie, huishoudelijke verantwoordelijkheden en je eigen welzijn en gezondheid een uitdaging.

Positieve en negatieve emoties

We willen je geruststellen: het is niet vreemd om die wisselende emoties te voelen tijdens deze tweede zwangerschap. Je tweede, derde of volgende zwangerschap kan sterk positieve en sterk negatieve reacties oproepen. 

Besef je dat die negatieve emoties en gevoelens kunnen bestaan naast positieve emoties. Het ene is niet meer waar dan het andere. Je hebt dagen waarin je het moederschap geweldig vindt, geniet van je eerste kindje en uitkijkt naar de komst van de tweede. En er zijn dagen waarop het opvoeden van één kind als een enorme uitdaging voelt en je met angst en onzekerheid nadenkt over wat komen gaat.

Eerste en tweede zwangerschap

Het kan goed zijn dat je bij jouw eerste zwangerschap weinig gemengde gevoelens hebt ervaren. Toen stond je overwegend positief tegenover de zwangerschap zelf en het idee dat jullie een gezin gingen vormen. Maar nu je zwanger bent van baby nummer 2 voelt het misschien anders. Wat kun je daar aan doen?

Zorgen en emoties tijdens tweede zwangerschap

We spraken met moeders die ook deze overgang van één naar twee kinderen hebben meegemaakt. Dit zijn hun ervaringen. Wellicht geeft het jou wat meer inzicht in wat jij nu meemaakt. En lees ook vooral deze tips over voorbereiden op een tweede kind.

Kort lontje

Wees niet verrast dat je irritatie, woede of wrok voor je oudere kind kunt voelen tijdens de zwangerschap of wanneer de baby er eenmaal is. Door het slaapgebrek en de zwangerschapshormonen wordt je geduld sterk op de proef gesteld. Vaak verdwijnt de intensiteit van de gevoelens na een paar weken of maanden, maar het kan best moeilijk zijn om met het schuldgevoel of die woede om te gaan. Je geduld komt weer terug naarmate die eerste hectische periode met een newborn erop zit, wees gerust.

De schuld van de baby

Een peuter die krijsend op tafel staat te springen terwijl jij net borstvoeding geeft. Een ouder kind dat zijn kans schoon ziet om iets stouts uit te halen op het moment dat jij de baby verschoont. Het kan voelen alsof de baby de bron is van conflicten tussen jou en je peuter, en het is moeilijk om niet het gevoel te hebben dat dingen gemakkelijker waren voordat de baby bij jullie gezin kwam.

Jij en je partner moeten een nieuwe balans zoeken

Het is vast geen verrassing na de komst van baby nummer één, maar de mentale last van het managen van twee of meer kinderen is opnieuw wennen. Het vraagt veel van jullie als partners en ouders en het kan een tijdje duren voordat je weer een nieuwe balans hebt gevonden.

#momguilt is real

Het schuldgevoel in moederschap is hardnekkig. Zeker in die eerste periode met een tweede (of derde of volgende) baby. Gedachten als ‘Krijgt mijn oudste straks wel genoeg aandacht? Waarom vind ik de baby zo veel liever? Ik kan bijna niets fysieks meer in de laatste weken van de zwangerschap, hoe kan ik er dan wel zijn voor mijn kinderen?’ gaan door je hoofd. Dat schuldgevoel komt veel voor. Het is normaal om mee te maken. En het betekent niet dat je een slechte moeder bent.

Jij kunt dit

We hopen dat je zorgen over deze zwangerschap inmiddels wat afgenomen zijn. Je hebt al zoveel geleerd als moeder van één. De komst van de tweede (of de derde, vierde of daaropvolgende) ga je ook rocken.

Of zoals deze moeder beschrijft: ‘Toen ik voor het eerst moeder werd had ik werkelijk waar geen idee wat er allemaal op me af kwam. Ik vond het zo overweldigend allemaal en had het idee continu fouten te maken als nieuwe moeder. Het moment dat ik mijn tweede kind ter wereld bracht, verdween dit gevoel. Natuurlijk wist ik niet altijd precies hoe ik met de uiteenlopende behoeften van mijn twee kids om moest gaan, maar ik voelde me wel een ervaren moeder. De onzekerheid was eraf.’

Meer lezen?

Een tweede kind, een tweede keer zwanger, bevallen en kraamtijd

Met deze dingen stopte ik na het krijgen van mijn tweede kindje

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief