Ewelina de Groot - kinder slaapcoach How about mom
23/01/2020

Advies van kinderslaapcoach Ewelina over de eerste weken met je baby

Ewelina de Groot is kinderslaapcoach voor baby’s en jonge kinderen tot 6 jaar. Ze heeft een achtergrond in maatschappelijk werk en sociologie, en is moeder van twee kinderen. Voor How about mom schrijft Ewelina een aantal artikelen over een onderwerp waar vaak nog een taboe op rust: slecht slapen en slaapgebrek. Wat voor advies is er voor slaaptekort in de eerste weken met een baby?

Met Ewelina spraken we eerder over een aantal feiten en cijfers over slaap. Lees hier wat je moet weten over de slaap van je baby. Slaaptekort is vrijwel altijd een feit voor jonge ouders. Wat is volgens Ewelina het beste advies voor slaaptekort in de eerste weken met je baby?

Wees lief voor jezelf

De eerste maanden zijn de gebroken nachten zwaar. Dat geldt voor alle ouders, want geen enkele baby slaapt gelijk door. “Slaap van je kindje ontwikkelt zich met de tijd”, zegt expert Ewelina. “Accepteer dat het even duurt totdat je baby echt kan doorslapen en stel eventueel je verwachtingen daarover bij. Vertrouw op je moederlijke intuïtie en laat alle goedbedoelde adviezen over slaap links liggen. Op die manier kan je je overgeven aan deze fase en kan je ook innerlijke rust ervaren.”

Samen slapen

Een belangrijke tip in de kraamweken en tijdens je verlof: “Slaap overdag wat bij, of slaap samen met je baby. Uit eigen ervaring weet ik dat het heel fijn is om te doen. Er zijn veel geluiden over dat je dit niet moet doen, maar ga bij jezelf na wat jij zelf daarin wilt. En als jij samen met je baby wilt slapen is dat helemaal prima. Doe het wel op een veilige manier.”

Dus: als je baby slaapt, probeer zelf om om een powernap te doen. Tuurlijk, je kunt ook een was in de machine doen of eten koken, maar probeer aan jezelf te denken en die klusjes werk te laten voor wat ze zijn. Het is belangrijker dat jij voor jezelf en je lichaam zorgt, door voldoende te slapen.

Durf te vragen

Een advies voor iedere nieuwe ouder is om hulp durven vragen. Ewelina: “Durf anderen om hulp te vragen. Net zoals jij voor de baby zorgt, willen je vrienden, familie en kennissen ook graag voor jou zorgen. Geef ze als tip of hint voor een kraamcadeau bijvoorbeeld een avondmaaltijd, een paar uur oppas of een tegoedbon voor een nachtnanny. Uit ervaring weet ik dat tijdens eerste weken dit het beste kraamcadeau is dat je kunt krijgen.”

Zoek hulp

Als je merkt dat je erg met de slaap van je baby en van jezelf of jullie beiden worstelt, kan ondersteuning of hulp in de vorm van een slaapcoach een mogelijkheid zijn. Hij of zij leert jou hoe jij je baby goede slaapgewoonten kan helpen te ontwikkelen.

Ewelina: “Eerste maanden met je baby zijn pittig qua slaapgebrek. Maak van slaap voor je baby en voor jezelf een prioriteit. Besef dat alles tijdelijk is en wees net zo lief voor jezelf als dat je voor je baby bent.”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief