gewoontes goede relatie
17/10/2022

Goede gewoontes voor een gezonde relatie

Dat liefde een werkwoord is merken de meeste koppels als ze samen ouders worden. Een fijne relatie hebben is nu eenmaal nét iets makkelijker zonder slaapgebrek en met veel tijd voor elkaar en jezelf. Hoewel het ouderschap ook allerlei nieuwe dimensies aan jullie relatie brengt, is het logisch dat jullie je draai samen opnieuw moeten vinden. En dat bepaalde vanzelfsprekendheden in jullie relatie ineens toch een stuk minder vanzelfsprekend zijn. We delen in dit artikel een aantal goede gewoontes voor een gezonde relatie.

Misschien zijn niet alle tips voor jou en jullie toepasbaar. Zie het als inspiratie om keuzes te maken en zoek vooral naar wat bij jullie past.

Ga samen naar bed

Ga – als jullie schema’s het toelaten – samen naar bed. Dit is een symbolische én fysieke manier om samen de dag af te sluiten. Probeer weg te blijven van de verleiding van een beeldscherm en neem de tijd om samen nog even te kletsen of in elkaars armen te liggen (voordat je aan de andere kant van het bed gaat liggen omdat die houding veel té warm is). Valt jouw partner eerder in slaap dan jij? Kies er dan bijvoorbeeld voor om nog een paar bladzijdes uit een boek of e-reader te lezen, of wat in een journal of dagboek te schrijven.

Geef prioriteit aan lichaamsbeweging

Af en toe samen kunnen sporten, of het nu een potje squash, een rondje fietsen of wandelen is, combineert twee fijne dingen: lichaamsbeweging én quality time. Maar zorg ook dat jullie los van elkaar de tijd krijgen om allebei te kunnen sporten. Plan allebei vaste sport-momenten in de ochtend of avond in en zorg dat de taken goed zijn verdeeld. Of je nu naar de sportschool gaat, een online yogales volgt of een uurtje gaat (hard)lopen: dit is jouw moment. Zo zorg je dat jullie allebei lekker in je vel blijft zitten, want dat heeft een positieve invloed op jullie relatie.

Sporten na de bevalling: wanneer en hoe?

Check-in momenten

In de dagelijkse rat race van werken, huishouden, school, opvang, sporten etc. is het soms lastig om écht met elkaar te blijven praten. Misschien herken je wel dat het soms onmogelijk lijkt om een geschikt moment te vinden om iets waar jij mee zit te bespreken. Kijk of het voor jullie werkt om bijvoorbeeld op een vast moment per week een check-in moment in te plannen. Probeer dit op een moment te doen dat jullie allebei voldoende rust hebben, bij voorkeur als er geen kids om jullie heen rennen. Neem de tijd om aan elkaar te vragen hoe het echt gaat, hoe jullie nu aankijken tegen het opvoeden, jullie relatie en intimiteit. Onderwerpen waar we vaak niet bij stil staan, tenzij er echt iets mis is. Wees open en begripvol naar elkaar en probeer dit moment als een bouwblok in jullie relatie te zien, niet als kritiek-uurtje. Door hier een ander moment voor te plannen dan bijvoorbeeld tijdens een date-night, zorg je er ook voor dat je op zulke avonden juist vooral kunt genieten van elkaars gezelschap en gezelligheid.

Ouder hack: waarom het inlassen van een wekelijks ‘administratie’-uurtje goed kan werken

Bepaal samen of er hulp van buitenaf nodig is

Als jullie merken dat er bepaalde uitdagingen blijven spelen, bijvoorbeeld in het huishouden, kijk dan of het mogelijk is om ergens hulp voor in te schakelen. Wat hebben jullie samen nodig om het huishouden zo fijn en efficiënt mogelijk te laten verlopen, zodat jullie tijd hebben om voor de mensen in dat huishouden te zorgen? Dat kan gaan om hulp bij de was of in de tuin, maar bijvoorbeeld ook om een psycholoog om bepaalde mentale problemen bij jou of je partner aan te pakken.

Bespreek de financiën

Geld scoort altijd hoog op de lijstje ‘waar koppels ruzie over maken’. Wees daarom dus proactief en bespreek wat jullie hebben, wat jullie nodig hebben en wat jullie willen. Geef prioriteiten aan bepaalde investeringen of het afbetalen van schulden en stel samen doelen voor inkomsten en uitgaven. Bepaal de meest effectieve manier voor iedereen om bij te dragen en stel zorgen aan de orde als deze zich voordoen.

Blijf intiem

In de chaos van het leven als een jonge ouder is het niet altijd de top prioriteit, maar probeer jullie intieme relatie niet te vergeten. Naast fysieke voordelen zoals een lagere bloeddruk, betere slaap en stressvermindering, verhoogt intimiteit ook jouw gevoel van eigenwaarde en komen er neurotransmitters vrij die de band met je partner bevorderen. Gemiddelde als een keer per week seks mag je overigens negeren: bespreek met elkaar wat jullie persoonlijke wensen en behoeften zijn. Wees hier open over naar elkaar, want een ander kan vaak niet raden hoe jij erin zit. Enne, seks op de agenda zetten is helemaal oké.

Zes soorten seks die je hebt als ouders

Meer lezen?
Elkaar even uit het oog verloren na het krijgen van een kindje? Da’s heel normaal (maar leuk is anders)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen