identiteitscrisis moeder
07/09/2023

Moeder worden brengt een identiteitscrisis: zo omarm je ‘de nieuwe jij’

Moeder worden verandert ons op manieren die we van te voren niet hadden kunnen bedenken. Sterker nog: we staan hier van te voren vaak helemaal niet bij stil. De focus ligt op de zwangerschap en de geboorte, op allerlei praktische zaken. Niet op de enorme transformatie die jij aan het ondergaan bent en de onvermijdelijke identiteitscrisis als moeder die daarbij komt kijken.

Of het nu na een paar dagen, een paar maanden of zelfs een paar jaar na het moeder worden gebeurt, er vindt een grote verschuiving plaats in jouw identiteit. Die verschuiving kan je (zacht uitgedrukt) een behoorlijk stuurloos gevoel geven. Naast alle rollen die je al vervulde, heb je er nu eentje bijgekregen die zeker in het begin zonder pardon alle andere rollen tot bijfiguren bombardeert. Gepassioneerde partner? Ambitieuze ondernemer? Sociale vlinder? Die lijken even allemaal verleden tijd als jouw dagen draaien om slaap-en eetschema’s, opruimen en wassen wegwerken – en dat alles op heel veel minder slaap.

Omdat wij nieuwe moeders hier allemaal in meer of mindere mate doorheen gaan, delen we graag een paar tips die je kunnen helpen bij het navigeren door deze verschuiving. Zodat jij er hopelijk een sterkere, meer gerichte versie van jezelf uit tevoorschijn kunt toveren.

Identiteitscrisis als moeder

So what als jij merkt dat je nu de meeste behoefte hebt aan veel rust en tijd met je gezin en jouw hele sociale leven even op een zeer laag pitje komt te staan? En misschien kon jij je tijdens je zwangerschap totaal niet voorstellen dat je ooít een thuisblijfmoeder zou zijn, terwijl je nu in tranen uitbarst bij het idee weer naar kantoor te gaan. Verandering is onvermijdelijk, dus je kunt dat maar het beste omarmen. Wat ooit een goed idee leek, past nu misschien helemaal niet meer bij jou of jullie gezin. Dat is oké. Je hoeft niet stram vast te blijven houden aan de plannen of verwachtingen die je had, maar ga mee in de veranderingen en zie het als een mooie mogelijkheid om een nieuwe kant van jezelf te ontdekken in deze volgende fase van je leven.

Ga stap voor stap

Overweldig jezelf niet met pogingen om in één keer die nieuwe versie van jezelf te ontdekken. Besef dat een zwangerschap en de komst van een baby invloed heeft op alle aspecten in jouw leven, van je lichaam tot je mentale welzijn, van relaties met je geliefde, vrienden en familie, tot jouw carrière, de plek waar je wilt wonen, hoe je je dagen door wilt brengen en jouw kledingkast. Als je al die gebieden in één keer probeert te tackelen, dan zal dat vooral veel frustratie opleveren. Bedenk voor jezelf waar jij het meest mee bezig bent en onderneem daar actie op.

Catherine: “Hoe oppervlakkig het ook klinkt: ik had na de geboorte van Milan zo’n behoefte aan een goede shop-sessie. Mijn lijf is veranderd, mijn smaak ook, ik wil geen suffe moeder zijn, maar durf met bepaalde outfits van vroeger ook niet op de creche te verschijnen. Ik ben de hele middag met een goede vriendin gaan winkelen en heb in alle rust van alles gepast. Het geeft me zoveel rust dat ik me nu geen druk hoef te maken over hoe ik eruit zie, omdat ik kleding heb die me én lekker zit (dag te strakke spijkerbroek) én goed past bij mijn nieuwe identiteit als moeder.”

De nieuwe jij

Het is goed om te beseffen dat je tijdens zo’n identiteitscrisis als moeder niet op zoek gaat naar je oude zelf. Het gaat om het accepteren van onze nieuwe zelf. Daar maakt die ‘oude jij’ nog steeds een belangrijk onderdeel vanuit. Sterker nog: het is super belangrijk dat je ondanks alle veranderingen vast blijft houden aan de dingen waar je ‘vroeger’ gelukkig van werd. Of dat nu werken, reizen, tijd met vriendinnen of andere hobby’s is. Maar voel ook dat er bij de geboorte van jouw baby ook een nieuwe vrouw is geboren. Jij bent nu mama, met alle privileges en uitdagingen van dien. Deze nieuwe jij mag vasthouden aan de dingen die voor jou belangrijk waren, maar mag bepaalde dingen ook loslaten. Met het veranderen van jouw prioriteit (en tijd, laten we eerlijk zijn), gaan sommige onderdelen van jouw oude identiteit soms niet meer passen. Voor de een moeder betekent dit dat de maandelijkse stap-avond uit het repetoire wordt geschrapt, voor de ander juist dat deze vetgedrukt in de agenda komt te staan.

Alle moeders een identiteitscrisis

Ook al lijkt het van de buitenkant niet altijd het geval: we gaan hier allemaal doorheen. En gedeelde smart is nu eenmaal halve smart. Vrijwel niemand is immuun voor dat gevoel van ontreddering als er zo’n gigantische verschuiving in jouw leven plaatsvindt. We hebben wel allemaal andere manieren hoe we hiermee omgaan én ervaren deze veranderingen ieder op een eigen manier. Maar denk nooit dat jij de enige vrouw of nieuwe moeder bent die hiermee worstelt. We’re in this together! (Enne: het komt echt weer goed!)

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Ik zit al 3 jaar in een identiteitscrisis’
Identiteitscrisis na een baby: onvermijdelijke gebeurtenis?
Wat een nieuwe moeder zou moeten horen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief