voorbereiden op zwanger worden
11/06/2023

Voorbereiden op zwanger worden

Wanneer jij of jullie het gevoel hebben klaar te zijn voor een kind, dan zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Eén van de belangrijkste voorbereidingen op een eventuele zwangerschap is zorgen dat jij (en je partner) in zo goed mogelijke gezondheid zijn. Immers: de eerste duizend dagen van het leven van jouw kindje zijn bepalend voor de rest van zijn of haar leven. Wist je dat die fase al begint vóórdat je zwanger bent, vanaf de pre-conceptie fase? We vertellen in dit artikel meer over het optimaliseren van jouw gezondheid bij een kinderwens en het voorbereiden op zwanger worden.

Start tijdig met het slikken van foliumzuur

Het RIVM adviseert vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen minimaal vier weken voor de conceptie te starten met het slikken van foliumzuur (≥ 400µg). Dit blijf je doen tot tien weken na de bevruchting. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van de ongeboren baby. Ook verkleint het voedingssupplement de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje of de kans op vroeggeboorte, een hazenlip en een laag geboortegewicht.

Foliumzuur zit in etenswaren als groene groenten, volkoren producten, vlees en zuivel. Bij een gezond voedingspatroon krijg je het het voedingssupplement dus sowieso binnen, maar als je zwanger bent heb je wat meer nodig. Aangezien je lichaam zelf geen foliumzuur kan aanmaken, wordt aangeraden extra bij te slikken.

Kinderwens spreekuur

Ook voordat je zwanger bent, kun je bij de verloskundige terecht met vragen over (gezond) zwanger worden. Zij beantwoordt al je vragen tijdens het kinderwensspreekuur. Je kunt bijvoorbeeld met de verloskundige praten over afvallen, gezond eten, medicijngebruik, en of je alcohol, sigaretten of drugs gebruikt. Ook kun je aandoeningen, ziektes of andere risicofactoren in de familie bespreken, of andere vragen waar je mee zit. Partners zijn ook welkom bij dit consult, dat gratis is.

Mentaal in balans

Wanneer we het hebben over jouw gezondheid, gaat het niet alleen om de kilo’s op de weegschaal, het stoppen met roken of voldoende beweging. Het gaat er ook over of jij mentaal gezien goed in je vel zit. Welke zaken geven jou nu stress of spanning of zorgen voor onrust in jullie huis? Probeer deze stress- en spanningsfactoren op te lossen voordat je gaat proberen zwanger te worden. Misschien voelt dat nu makkelijker gezegd dan gedaan. Weet dat je hulp kunt vragen in je omgeving, via de huisarts, verloskundige (ook als je nog niet zwanger bent) of gemeente.

Zoek ook naar manieren die jou helpen bij het omgaan met stress of spanning. Yoga, meditatie, wandelen: ontdek wat werkt voor jou, zodat je hier ook op terug kunt vallen als dat nodig is.

Gezonde eicel en zaadcel

We hoeven waarschijnlijk niet meer te vertellen waarom het zo belangrijk is om te stoppen met roken als je in verwachting wilt raken. Maar ook drugs en alcohol zijn van invloed op de kwaliteit van jouw eicellen en zijn zaadcellen.

Wist je ook dat blootstelling aan toxische stoffen, bijvoorbeeld op werk, hier ook invloed op kunnen hebben?

Bespreek eventuele huidige medicatie met de huisarts

Als je momenteel medicijnen gebruikt is het verstandig om eens met jouw huisarts de mogelijke risico’s en voordelen van het blijven nemen als je zwanger wilt worden. Soms kan het nodig zijn de huidige medicijnen te vervangen of af te bouwen als ze niet veilig zijn voor de zwangerschap. Bespreek eventuele zorgen altijd met jouw eigen arts en stop nooit zomaar met het innemen van medicijnen zonder medisch toezicht.

Meer lezen?
“Wat ik had willen weten voordat ik begon met proberen”
Gezondheidsraad komt met nieuw dieetadvies zwangere vrouwen
Als het niet vanzelf gaat: “Mijn kinderwens nam mijn leven compleet in beslag, ik kon aan niets anders denken”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief