10/01/2020

Momtalk: Carolien

Auteur

Datum

Categorie

Share

Carolien Spoor (31) verwacht begin volgend jaar haar tweede kindje. Ze woont samen met haar man Jon en zoontje Otis (2) in Amsterdam. Naast haar werk als actrice lanceerde Carolien samen met vriendin Evelyne vorig jaar onder de naam Lemej een eigen lijn luxe borstvoeding shawls.

Hoe gaat het met je?

“Het gaat goed, ik voel me goed. Je hoort het van iedereen – en ik ben wat dat betreft geen uitzondering – je staat zoveel minder stil bij je tweede zwangerschap. De tijd lijkt zoveel sneller te gaan als je al een kindje rond hebt rennen thuis. Ik mag verder echt niet klagen, want ik voel me gelukkig prima. Otis is er wel mee bezig dat ik een baby in mijn buik heb. Hij aait af en toe over mijn buik of laat iets aan mijn buik zien. Een tijdje geleden zagen we een pasgeboren baby en dan wijst hij ook direct naar mijn buik. Hij legt ergens wel de link, maar hij heeft denk ik nog geen idee wat het betekent als er een baby bij komt en de aandacht verdeeld wordt.

Ben je al bezig met de bevalling?

Ik ben er langzaamaan meer mee bezig, maar ik zie er niet tegenop. Otis is geboren met een spoedkeizersnede, dat was minder. Anderzijds, geen enkele bevalling is hetzelfde. Je hoort verhalen dat de eerste een pretje is en de tweede de hel, maar ook net zo goed andersom. Ik ga er helemaal bleu in, we zien het wel. Het lichamelijk herstel van een keizersnede vond ik wel pittig. Ik ben nog steeds dankbaar ervoor dat Jon non stop bij ons is geweest die eerste maand. Hij heeft de eerste twee weken alle luiertjes gedaan en Otis ‘s nachts bij me gelegd voor de voedingen. Ik durf wel te zeggen dat het dankzij hem allemaal zo voorspoedig is gelopen.

Grappig genoeg dacht ik toen ‘jeeemig wat duurt dit allemaal lang, waarom kan ik nog steeds niets’, terwijl ik al drie weken na de bevalling weer op een boot door Amsterdam voer met de kleine. Ik kijk er enorm naar uit om weer zo heerlijk te cocoonen met een newborn. Ik ben wel heel benieuwd hoe dat is met een plus 1 in de vorm van een peuterpuber. We hebben weer een langere verlofperiode ingeruimd samen. Dat is zo luxe aan eigen ondernemer zijn, je richt het in zoals je zelf wilt en kan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienspoor) op

Wilde jij altijd al moeder worden?

Jon en ik hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat we een kinderwens hadden. Op het moment dat we getrouwd waren en een huisje hadden gekocht besloten we ervoor te gaan. Wel met het idee: we zien het wel, je weet nooit hoe lang het duurt. Ik was vrijwel meteen zwanger, een enorm zegen. Ik had er, juist vanwege de verhalen om ons heen van
mensen bij wie het niet (direct) lukt, rekening mee gehouden dat we even zouden moeten wachten. Het is daarom extreem bijzonder dat het bij ons zo snel lukte en goed ging. We zijn samen het avontuur van het ouderschap aangegaan, we hadden geen idee wat ons te wachten stond. Ik vind het fantastisch om te zien wat een geweldige vader Jon is.

Ik heb altijd veel met kinderen gehad, ik vind het heerlijk om samen te spelen en voor ze te zorgen. Nu ik zelf moeder ben zijn er natuurlijk ook momenten waarop ik denk: fuck, hoe doen we dat? Maar we laveren er als team goed doorheen. Ik denk dat we mazzel hebben dat we er allebei relaxt in zitten en veel op dezelfde manier aanpakken. Dat is ook niet vanzelfsprekend natuurlijk. Samen gelukkig zijn als koppel betekent absoluut niet dat je ook direct gelukkig bent als ouders. Maar ook daarin prijs ik mezelf gelukkig, het gaat eigenlijk heel organisch allemaal. We voelen naadloos aan als de ander de gebroken nacht even niet trekt. We’re in this together, dan merk ik aan alles.

Hoe ervaar jij het moederschap?

Nu Otis ouder wordt, komt er steeds meer karakter te voorschijn. Je ziet ‘m voor je ogen ontwikkelen in een eigen persoontje. Ik vind moeder zijn echt het mooiste wat me ooit is overkomen. Elke dag slaat mijn hart wel even over van de liefde. Het moederschap heeft me veel rijkdom gegeven en alles in perspectief geplaatst had. Voordat ik een kindje had maakte ik me druk om dingen die totaal niet relevant zijn. Het allerbelangrijkste is nu dat hij gelukkig is, dan ben ook gelukkig. Ik las eens een quote: “Je bent zo gelukkig als je meest ongelukkige kind”. Dat klopt volkomen. Alles draait om die kleintjes, als dat goed gaat, dan gaat het met jou ook goed. Mijn humeur of gestel hangt niet meer af van mijn werk of andere zaken. Moeder worden is een geweldige levensles.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienspoor) op

Hoe zorg jij voor tijd voor jezelf?

Deze zwangerschap pak ik een stuk minder rust dan destijds bij Otis. Ik gun het mezelf minder, heb ik het idee, cijfer mezelf soms toch een beetje weg. Ik merk wel dat ik eigenlijk af en toe wat meer pas op de plaats moet doen, wat vaker even een boekje moet lezen of gewoon een massage moet boeken.Ik ben er wel beter in geworden om ‘s avonds mijn werk af te sluiten. Dan ga ik heerlijk kneuterig op de bank zitten met een breiwerkje, in plaats van tot 12.00 uur ‘s nachts mails wegwerken. Jon en ik doen ons best om tijd voor elkaar te maken, maar het schiet er natuurlijk ook af en toe bij in. We proberen regelmatige samen op date te gaan of een weekendje weg, maar ik geniet eigenlijk net zo van samen op de bank met een kopje thee. We voelen vaak vanzelf wel aan wanneer het weer even tijd is voor wat quality time.

Welke tip zou jij aan een andere (aanstaande) moeder willen geven?

“Je begint toch ook niet onvoorbereid aan een marathon”, hoorde ik tijdens de borstvoedingscursus die ik volgde toen ik zwanger was van Otis. Dat is zo waar. Ik hoor zo vaak vrouwen vertellen dat ze graag borstvoeding willen proberen te geven, maar geen idee hebben hoe of wat. Ik zou alle vrouwen aanraden zich voor te bereiden op het borstvoeden, ik geloof echt dat dat het halve werk is. Ik heb zelf veel gehad aan de borstvoedingscursus, waar ik onder andere op de goede manier leerde aanleggen om tepelkloven te voorkomen. Ik heb soms het idee dat er wat lichtvoetig wordt gedacht over borstvoeding. Natuurlijk gaat het bij de ene vrouw moeiteloos, maar bij andere vrouwen kost het wel meer energie. Trek dan ook op tijd aan de bel als je merkt dat het niet goed gaat, vaak kun je nog heel veel doen. Aan de andere kant vind ik het ook heel knap als vrouwen voor zichzelf durven te kiezen en durven te stoppen als het echt niet gaat. Als borstvoeding geven alleen maar ontzettend veel stress oplevert, dan is dan niet goed voor jou en de baby.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienspoor) op

Hoe gaat de combinatie moederschap en ondernemen?

Toen Otis geboren werd deed ik het wat rustiger op het gebied van acteren. In die periode ontstond het idee voor Lemej. Het voelde alsof het zo moest zijn, dat er nu ook tijd was om die onderneming op te zetten. Acteren is zo’n gek vak: je bent altijd afhankelijk van anderen. Dat vind ik zo mooi aan een eigen bedrijf: je kunt je koers zelf bepalen en ondertussen je creatieve ei kwijt. Tegelijkertijd gaat het ook wel altijd door. Ik run Lemej samen met mijn beste vriendin, zij heeft inmiddels drie kids. Dat is soms enorm schipperen. Het gaat heel goed, maar alles wat we nu verdienen gaat rechtstreeks het bedrijf in. Daardoor moeten we ook nog ander werk ernaast aan nemen. Een tijd geleden stonden we samen aan de keukentafel orders in te pakken met drie gillende kids om ons heen, eentje die er met de swaddles van door ging. We konden er wel om lachen samen en stelden ons voor dat we ooit eens op dit moment terug zouden kijken later. ‘Zo zijn we ooit begonnen…’

Wat we met Lemej willen betekenen voor moeders, is dat we hen zelf willen laten bepalen of en wanneer ze zich willen bedekken tijdens het voeden of kolven – zonder hen te beperken in hun vrijheid en flexibiliteit. Onze shawl heeft niets te maken met schaamte of met dat wij vinden dat je je moet bedekken, maar alles met de vrijheid en het gemak van de moeder. Ook zijn kleintjes vaak onrustig in openbare ruimtes door tumult van buitenaf, daarvoor kun je de shawl ook perfect gebruiken om even een rustmomentje te creëren tijdens het voeden. En ik vind de shawl een zege bij het kolven in openbaar of tijdens werk: ik heb op wc’s, in parkeergarages, voorraadkasten, noem maar op gekolfd en de hygiëne was op die plekken vaak niet ideaal… Ik kan niet wachten om straks zelf op pad te mogen met onze eigen creatie.”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief