Van hevig dromen tot ontstoken tandvlees: 9 x onbekende zwangerschapskwalen
16/09/2021

Van hevig dromen tot ontstoken tandvlees: 9 x onbekende zwangerschapskwalen

Vermoeidheid, misselijkheid en gevoelige borsten: het zijn typische zwangerschapsklachten waar iedere zwangere vrouw weleens last van heeft. Toch zijn er ook zwangerschapskwalen die minder bekend zijn, maar wel degelijk voor komen.

In dit artikel delen we negen relatief onbekende zwangerschapskwalen.

Onbekende zwangerschapskwalen

1. Hevig dromen

Tijdens je zwangerschap verandert de samenstelling van hormonen in je lichaam, die onder meer invloed heeft op je slaappatroon. Zo kan het goed zijn dat je hevig droomt en je dromen ook beter onthoudt. Uiteraard is een zwangerschap een periode van veel emoties en ook dat heeft invloed op de hevigheid van je dromen.

2. Bloedneus

Hoewel een kwart van de zwangere vrouwen hier af en toe last van heeft, is een bloedneus toch een redelijk onbekende zwangerschapskwaal. Gedurende je zwangerschap zorgen de hormonen oestrogeen en progesteron voor een betere doorbloeding van de slijmvliezen in je lijf. Daardoor wordt de druk in je bloedvaten groter en is onder meer je neus kwetsbaarder voor bloedingen.

3. Meer vaginale afscheiding

Het hormoon oestrogeen in je lichaam zorgt niet alleen voor betere doorbloeding van de slijmvliezen, maar ook voor meer afscheiding. Doordat de slijmvliezen beter doorbloed zijn, maak je meer vaginale afscheiding. Een goed teken: extra afscheiding beschermt het geboortekanaal tegen infecties.

4. Slecht zicht of droge ogen

Een andere, relatief onbekende zwangerschapskwaal is het hebben van oogproblemen. Droge ogen of een slechter zicht tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan door de verandering van hormonen, de stofwisseling en de bloedsomloop in je zwangere lichaam.

5. Ontstoken tandvlees

Door een verhoogd niveau van het hormoon progesteron in je lichaam, is het tandvlees van zwangere vrouwen gevoeliger voor tandplak. Daardoor kan het voorkomen dat je tandvlees roder en meer opgezwollen is en sneller gaat bloeden.

6. Meer haargroei

De grotere hoeveelheid oestrogeen zorgt ervoor dat de haarzakjes in je lichaam actiever zijn dan wanneer je niet zwanger bent. Daardoor is het aannemelijk dat je meer haargroei hebt tijdens je zwangerschap, ook op plekken waar normaliter geen haren groeien. Zo kunnen er haren ontstaan op je borsten, je buik en in je gezicht.

7. Ijzersmaak

Dat je tijdens je zwangerschap ineens trek hebt in eten dat je normaal gesproken niet lekker vindt, is een bekend zwangerschapssymptoom. Een minder bekende kwaal is het hebben van een aanhoudende ‘ijzersmaak’ in je mond. Die ijzersmaak, ook wel dysgeusie genoemd, ontstaat door hormonale verschuivingen in je lichaam.

8. Verstopte neus

Loop je al even met een verstopte neus rond? De gierende hormonen in je lijf kunnen daar de oorzaak van zijn. Net als bij een bloedneus, zijn de opgezwollen bloedvaten in je neus de reden. Daardoor maak je meer snot aan en verstopt je neus. Ook een lopende neus kan het gevolg zijn.

9. Overtollig speeksel

Vrouwen die regelmatig misselijk zijn tijdens hun zwangerschap, hebben vaak meer last van overtollig speeksel. Bij ptyalisme, zoals de medische term luidt, maak je overmatig veel speeksel aan. Hoe dit zwangerschapskwaaltje wordt veroorzaakt is nog onduidelijk, maar ook bij deze klacht vermoeden onderzoekers dat het te maken heeft met de hormonen in je lijf.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief