Onbekende of vreemde zwangerschapskwalen

Van snurken tot meer speeksel, van jeuk tot heftig dromen. Wij verzamelden een rij met vreemde of minder bekende zwangerschapskwalen. Ook die kunnen erbij horen als je zwanger bent.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

‘Ehm, is dit normaal?’, zul je af en toe denken tijdens je zwangerschap. ‘Hebben andere vrouwen dit ook?’. Veel zwangerschapskwaaltjes, zoals buikpijn tijdens de zwangerschap of brandend maagzuur, zijn ons wel bekend en horen we vaker.

Maar soms gebeuren er vreemde dingen in ons lijf tijdens die 9 maanden. Hier een rijtje met gekke of onbekende zwangerschapskwalen.

Minder bekende zwangerschapskwalen

Zwangerschapskwaal: kramp in mijn kuiten

Middenin de nacht schiet je ineens overeind in bed: kramp in je kuit! Het is een kwaal die bij veel zwangeren voorkomt, met name in de avond of nacht. Er is geen eenduidige verklaring voor deze krampen en helemaal voorkomen kun je het ook niet. Vaak helpt het rekken van je kuitspier, het masseren van je kuiten of simpelweg even opstaan en lopen

Zwangerschapskwaal: aambeien (vóór de bevalling)

Dat je aambeien kunt krijgen na de bevalling is bij veel vrouwen bekend, maar je kunt ook tijdens je zwangerschap al last hebben van deze vervelende kwaal. Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van obstipatie omdat je darmen wat trager werken. Ook kan het extra gewicht van je buik zorgen voor extra druk op het weefsel binnen in de anus, wat de kans op aambeien vergroot. Het is in ieder geval belangrijk om voldoende te drinken en vezelrijk te eten om die obstipatie te voorkomen.

Zwangerschapskwaal: meer speeksel

Vrouwen die regelmatig misselijk zijn tijdens hun zwangerschap, hebben vaak meer last van overtollig speeksel. Bij ptyalisme, zoals de medische term luidt, maak je overmatig veel speeksel aan. Hoe dit zwangerschapskwaaltje wordt veroorzaakt is nog onduidelijk, maar ook bij deze klacht vermoeden onderzoekers dat het te maken heeft met de hormonen in je lijf. Ook een fijne zwangerschapskwaal: een vreemde smaak in je mond.

Zwangerschapskwaal: spataderen bij je vagina en schaamlippen

In het tweede of derde trimester van de zwangerschap kun je te maken krijgen met vaginale spataderen: spataderen op je binnenste of buitenste schaamlippen. Troost je: je bent niet de enige. Deze spataderen zijn misschien vervelend, maar ze zijn in ieder geval niet gevaarlijk. Als je er veel last van hebt, kun je dit wel bespreken met je verloskundige.

Zwangerschapskwaal: heftige dromen en nachtmerries

Tijdens je zwangerschap verandert de samenstelling van hormonen in je lichaam, die onder meer invloed heeft op je slaappatroon. Zo kan het goed zijn dat je hevig droomt en je dromen ook beter onthoudt. Uiteraard is een zwangerschap een periode van veel emoties en ook dat heeft invloed op de hevigheid van je dromen.

Van hevig dromen tot ontstoken tandvlees: 9 x onbekende zwangerschapskwalen

Zwangerschapskwaal: een verstopte neus

Als je niet verkouden bent en tijdens je zwangerschap toch last hebt van een verstopte neus, dan noem je dit zwangerschapsrhinitis. Dit is een chronische ontsteking van het neusslijmvlies. Deze zwangerschapskwaal wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen, met name door de stijging van oestrogeen, tijdens de zwangerschap. Je neusholtes zwollen hierdoor op en er wordt meer slijm in je neus aangemaakt. Daarnaast is de bloedsomloop tijdens de zwangerschap hoger, waardoor de kleine bloedvaatjes in je neus opzwellen.

Zwangerschapskwaal: jeuk

Ongeveer 1 op de 5 zwangeren heeft gedurende de zwangerschap last van een jeukende buik, jeukende borsten, jeukende armen, jeukende benen, jeukende handen of jeukende voeten. Zwangerschapsjeuk komt in verschillende vormen voor. De meeste vormen zijn niet ernstig en onschuldig, maar zijn vooral voor jou vervelend en lastig. Lees hier meer over zwangerschapsjeuk.

Zwangerschapskwaal: onrustige benen

Rusteloze benen zijn een vreemde, maar geen onbekende kwaal tijdens de zwangerschap. Er is sprake van rusteloze benen wanneer je een tintelend of kriebelend gevoel in je benen ervaart. Het is ook niets ernstigs, maar het kan wel lastig zijn. Zeker als die onrustige benen optreden als jij juist wilt gaan slapen. Wat kan helpen tegen onrustige benen? Masseren, strekken of oprekken van je benen, een koud of juist warm kompres op je benen of een warm bad nemen voor het naar bed gaan.

Zwangerschapskwaal: het syndroom van De Quervain

Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van pijn en zwelling aan de pezen van de duimzijde van de pols. Die ontsteking wordt ook wel het syndroom van De Quervain genoemd. Hoewel de peesontsteking altijd voor kan komen, hebben vooral jonge moeders er last van. Lees hier meer over het syndroom van De Quervain.

Zwangerschapskwaal: titelende vingers of slapende handen

Aan de binnenzijde van je pols zit een tunnel waar een zenuw en pezen door lopen: de carpale tunnel. Als deze tunnel te nauw is, dan raakt een handzenuw in de knel, waardoor je last kunt krijgen van pijn, tintelingen en een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm. Ook kun je minder kracht hebben in je hand. Dit heet het carpaletunnelsyndroom. Wanneer je pijnlijke of tintelende handen of een doof gevoel blijft houden, of je er veel last van hebt, overleg dan met je huisarts.

Zwangerschapskwaal: droge ogen

Zwangerschapshormonen kunnen zorgen voor (tijdelijke) veranderingen in je zicht, zoals minder goed kunnen zien, of wazig zien. Vaak herstelt je zicht zich weer na de bevalling. Hoewel er nog niet heel veel over bekend is, kan een zwangerschap veranderingen aan je ogen veroorzaken. Een veelvoorkomende klacht tijdens zwangerschap is bijvoorbeeld droge ogen.

Zwangerschapskwaal: bloedend tandvlees

Door een verhoogd niveau van het hormoon progesteron in je lichaam, is het tandvlees van zwangere vrouwen gevoeliger voor tandplak. Daardoor kan het voorkomen dat je tandvlees roder en meer opgezwollen is, maar dus ook sneller gaat bloeden. Daarom is goede mondhygiëne tijdens je zwangerschap van groot belang.

Zwangerschapskwaal: grotere voeten

Ook dit is een vreemde, maar wel vaker voorkomende zwangerschapskwaal. Veel vrouwen houden aan hun eerste zwangerschap een grotere schoenmaat over. Tijdens de zwangerschap neemt de hoogte van jouw voetholte af en gaat de buigzaamheid van je voeten achteruit. Na na de bevalling zijn je voeten daardoor platter en is de voetlengte met gemiddeld 2 tot 10 millimeter toegenomen (blijkt uit een onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Iowa). Een goed excuus dus om straks nieuwe schoenen te gaan kopen.

Zwangerschapskwaal: beknelde zenuw

Een zenuw die knel zit is een hele vervelende zwangerschapskwaal. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden alle gewrichten soepeler, waardoor zenuwen sneller bekneld raken. Deze beknelling geeft pijnklachten in de rug of bil. Ischias, ook wel ischialgie of ischiasneuralgie genoemd, veroorzaakt een pijn in de onderrug met uitstraling naar de bil en/of het been. Een symptoom dat specifiek bij Ischias tijdens de zwangerschap hoort is kramp in het been. De klachten die horen bij zwangerschapsischias zullen vanzelf verdwijnen wanneer de beknelde zenuw herstelt.

Zwangerschapskwaal: bloedneuzen

Hoewel een kwart van de zwangere vrouwen hier af en toe last van heeft, is een bloedneus toch een redelijk onbekende zwangerschapskwaal. Gedurende je zwangerschap zorgen de hormonen oestrogeen en progesteron voor een betere doorbloeding van de slijmvliezen in je lijf. Daardoor wordt de druk in je bloedvaten groter en is onder meer je neus kwetsbaarder voor bloedingen.

Zwangerschapskwaal: snurken

Misschien was jij altijd een stille slaper en ben je ineens hard aan het snurken tijdens je zwangerschap. Er zijn een paar veranderingen in jouw lijf die dat snurken veroorzaken. Het heeft onder andere te maken met jouw gewichtstoename, maar ook door zwangerschapshormonen. Deze hormonen brengen jouw vochthuishouding in de war, waardoor je meer vocht vasthouden. Niet alleen in je handen of enkels, maar ook de slijmvliezen in je neus houden meer vocht vast. Daardoor ontstaat er minder ruimte in de neus voor de doorgang van lucht en dat zorgt ervoor dat je gaat snurken.

Zwangerschapskwaal: nierstuwing

Door het groter groeien van je baarmoeder kan het gebeuren dat je urineleider verstopt raken. Dit wordt ook wel hydronefrose of nierstuwing genoemd. Door deze verstopping loopt de druk in de nieren op. Hierdoor kan één van je nieren of allebei de nieren opzwellen, met eventueel nierschade als gevolg. Hydronefrose heeft verschillende oorzaken. Wanneer je vermoedt dat je last hebt van nierstuwing, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.

Zwangerschapskwaal: acné

Je huid is een orgaan dat net als de rest van je lichaam mee gaat in de veranderingen tijdens je zwangerschap. Allereerst natuurlijk door zwangerschapshormonen. Het ligt er maar net aan hoe je erop reageert en wat voor huidtype of huidprobleem je normaal gesproken hebt. De één maakt meer talg aan en krijgt daardoor zwangerschapsacne, de ander krijgt een extreem droge huid. Meer lezen over je huid tijdens de zwangerschap.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲