Postpartum lichaam na de bevalling (How About Mom)
04/11/2020

Je lichaam na de bevalling is prachtig

Een vrouwenlichaam is prachtig en krachtig. Voor én na de geboorte. How About Mom wil meer aandacht voor eerlijke postpartum foto’s, en realistische beelden hoe lichamen eruit kunnen zien. Want er worden nog steeds te weinig eerlijke beelden gedeeld van lichamen na de bevalling, in alle prachtige vormen, kleuren en maten.

En omdat er nog steeds zo weinig diverse en eerlijke beelden gedeeld worden van lichamen na een bevalling, hebben veel vrouwen een onrealistisch beeld van hoe dat postpartum lichaam eruit ziet.

Back in shape?

Best gek als je erover nadenkt: waarom wordt een zwanger lichaam geëerd en gefotografeerd, en wordt een postpartum lichaam gezien als iets dat weer ‘terug’ in vorm moet komen? Waarom denken zo veel moeders dat ze weer back in shape moeten komen, soms door strikte diëten of afvallen? Waarom is er een maatschappelijke druk om weer ‘terug’ te gaan naar je lichaam van voor de bevalling?

Onze missie met How About Mom is om aanstaande moeders te helpen en te ondersteunen. Dat doen we door het eerlijke verhaal te delen: de hoogtepunten én uitdagingen die komen kijken bij het moederschap. De intensiteit van een kraamtijd, de rollercoaster aan emoties, en alle veranderingen en uitdagingen op het gebied van relaties, seksualiteit, werk of zorgen voor jezelf. Door de vele taboes die er nog steeds bestaan te doorbreken, en de dingen ‘die niemand je vertelt’ wel te vertellen.

Eerlijke foto

Naast eerlijke verhalen is een belangrijk deel van wat we doen ook het delen van eerlijke beelden. Foto’s van vrouwenlichamen die door een zwangerschap en bevalling veranderen. Want ook daar bestaat nog steeds een flink vertekend beeld, door modellen die twee weken na de bevalling weer in hun bikini passen of badkamer-selfies maken, of prinsessen die uren na de bevalling opgedoft in de camera staan te zwaaien. Met als gevolg dat je als nieuwe moeder met een hangend buikje, striae, meer cellulitis of borsten die meer zijn gaan hangen het gevoel hebt dat je de enige bent die niet ‘ongeschonden’ uit de strijd is gekomen.

Striae Huid selflove Bij onze verhalen, artikelen en posts op social media merken we dat een eerlijk beeld laten zien veel losmaakt, bij nieuwe en aanstaande moeders en vrouwen. Dat maakt het voor ons nog duidelijker dat er op een andere manier naar het veranderende vrouwenlichaam gekeken moet worden.

Dat een lichaam na de bevalling vooral bedekt en verstopt moet worden, is helaas de norm. Dat zie je aan het incident waarbij een Amerikaanse tv-commercial werd geweigerd, omdat de beelden ‘te rauw’ zouden zijn. De commercial van Frida Mom, een Amerikaanse aanbieder van kraamproducten, werd door Amerikaanse tv-kanalen tijdens de Oscar uitreikingen begin 2020 geweigerd. Wat er zo schokkend aan was? De video toonde een pas bevallen vrouw met een groot kraamverband, met moeite naar de wc kon.

Of kijk naar blogger Serena Verbon, die als kersverse moeder een foto van zichzelf in bikini plaatste en van een 3FM-DJ te horen kreeg dat haar foto en realistische lijven na de bevalling ‘goor’ zijn. Serena: “Het is niet normaal om één of twee weken na de bevalling alweer op je oude gewicht te zitten en je platte buik terug te hebben. Toch is dat wel wat je vooral op internet voorbij ziet komen. Daarom dacht ik ook: er is iets mis met mij.”

Instagram verwijdert postpartum foto’s?

Je kunt je voorstellen dat het How About Mom kantoor te klein was toen wij een prachtige postpartum foto publiceerden op Instagram en deze vervolgens niet als story mochten delen. De foto zou ‘in strijd zijn’ met de richtlijnen inzake naaktbeelden of seksuele activiteit. We deelden een screenshot van deze melding en onze inbox stroomde vol met verontwaardigde reacties van moeders. Tot onze grote verbazing was de post met de foto een paar uur later plotseling volledig verwijderd. We kregen van Instagram wederom te horen dat de foto ‘in strijd is met hun richtlijnen’. En dat we, door het volgen van de richtlijnen, kunnen voorkomen dat ons account wordt verwijderd.

Waarom werd foto precies verwijderd? Dat weten we niet. Het algoritme van Instagram maakt gebruik van een mix van rapportage door gebruikers en kunstmatige intelligentie om bepaalde inhoud als ongepast te markeren, meldt Instagram. Op de helppagina van Instagram staat dat het platform geen naaktheid toestaat, waarnaar het verwijst als blootgestelde geslachtsdelen, billen of vrouwelijke tepels. Op onze foto waren geen geslachtsdelen, billen of vrouwelijke tepels te zien. Dat kun je van de rest van Instagram niet zeggen. Zoek voor de grap maar eens op de hashtag #toplessbeach. Instagram staat vol blote vrouwenbillen, sexy fotoshoots, modellen in mini bikini’s aan de rand van het zwembad en topless dames op het strand. Er blijken meer accounts last te hebben gehad van deze fijne, dubbele moraal van Instagram, waaronder Celeste Barber en Nyome Nicolas

Het rapporteren van de foto kan ook meespelen bij de keuze van Instagram om een foto te verwijderen. Dat maakt het voor ons nog duidelijker dat er op een andere manier naar veranderende lichamen van vrouwen en moeders gekeken moet worden. Er mag geen taboe op het postpartum lichaam liggen.

Het eerlijke moeder-boek

Het sluit aan bij een grote verandering die plaats moet vinden, namelijk meer aandacht voor de periode na de bevalling. Dat is ook de belangrijkste motivatie om How About Mom: het eerlijke moeder-boek te schrijven. We delen hier niet alleen de beste tips en adviezen van 25 medische experts, maar interviewen ook moeders over het moeder worden, over zorgen voor jezelf en over de lichamelijke veranderingen die komen kijken bij het moeder worden.

Zo vertelt Jennifer Ewbank, moeder van Emily en Ben: “Ik vind het heel positief dat er steeds meer eerlijke verhalen en foto’s worden gedeeld. Niet alleen van borstvoeding, maar ook van hoe je lichaam verandert door het krijgen van een kindje. De eerlijke, ongeretoucheerde kant van het moederschap.” Of model en auteur Mayra Louise, die in haar interview vertelt: “Vooral na de bevalling vond ik het een tijdje best lastig om mijn lichaam weer te omarmen, omdat ik mijn lijf niet herkende. Daar heb ik echt wel de tijd voor moeten nemen, om dat proces door te maken.”

Huid selflove lichaam In How About Mom: het eerlijke moeder-boek hebben we bewust gekozen om allerlei lichamen te laten zien. Eerlijke foto’s, van echte vrouwen. Met of zonder striae, met of zonder zacht buikje. Met dit boek willen we een ode brengen aan het vrouwenlichaam.

Selflove

Steeds meer vrouwen sluiten zich hierbij aan. Met de serie Selflove delen we verhalen én foto’s vanuit onze How About Mom community, op social media en via onze website. Het is geweldig om te zien hoe de foto’s van anderen een motivatie kunnen zijn om een eigen verhaal in te sturen voor veel vrouwen. Eerlijke postpartum foto’s zorgen voor veel herkenning.

Jouw lichaam heeft een ongelofelijke prestatie geleverd tijdens de zwangerschap en de geboorte. Hopelijk kun je met trots naar je lichaam kijken. Met ons boek, website en social media wil How About Mom het taboe op postpartum lichaam wegnemen. Zodat we niet alleen naar foto’s van zwangere buiken kijken, maar ook de pracht en kracht van een lichaam na de bevalling gaan zien.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen