klaar voor een kind
31/05/2023

10 kleine lieve gebaren na de geboorte van jullie baby

Auteur

Datum

Categorie

Share

Gefeliciteerd! Jullie zijn net ouders geworden. Je staat aan het begin van een prachtige én uitdagende reis vol liefde en verantwoordelijkheid. Juist in deze tijd die vooral draait om de baby is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de relatie tussen jou en je partner.

Terwijl jullie allebei wennen aan het ouderschap, kunnen kleine gebaren van zorg en waardering een wereld van verschil maken voor je partner. Hier zijn 10 kleine, lieve maar betekenisvolle gebaren die jullie band kunnen versterken en de liefde laten groeien. Ook al de dagen en nachten met een pasgeboren baby in huis overweldigend zijn.

  1. Deel de nachtvoedingen

Een pasgeboren baby heeft iedere 2 tot 3 uur voeding nodig. De tijd dat baby’s ‘s nachts slapen wordt steeds wat langer, maar gebroken nachten zijn een feit. Als je borstvoeding geeft is het enorm fijn als je partner meehelpt tijdens die nachtvoedingen, bijvoorbeeld door je baby te laten boeren of te verschonen. Of neem een voeding voor jullie baby over, zodat je partner wat extra slaap kan krijgen.

  1. Laat je partner rusten

Naast de nachtelijke voedingen is vermoeidheid overdag ook een feit met een baby in huis. Moedig je partner aan om even een dutje te doen of rust te nemen terwijl jij voor de baby zorgt. Het is een kleine daad van liefde die jouw partner de broodnodige tijd voor zichzelf geeft.

  1. Geef complimenten

Ouderschap kan onzekerheid met zich meebrengen, vooral als dit je eerste kindje is. Geef je partner regelmatig complimenten over zijn of haar vaardigheden als ouder. Laat haar weten dat ze geweldig is in wat ze doet. Laat hem weten dat je hem bewondert als vader. Een oprecht compliment en waardering laat iemands zelfvertrouwen groeien.

  1. Plan quality time

Het is gemakkelijk om volledig opgeslokt te worden door de zorg voor de baby. Maak bewust tijd vrij voor jullie beiden, zelfs als het maar een half uurtje is. Een rustige wandeling, een kopje koffie samen of gewoon even bijpraten kan jullie band versterken en herinneren dat jullie niet alleen ouders zijn, maar ook partners.

  1. Bied emotionele steun

Luister naar je partner en toon empathie voor alle gevoelens en zorgen die hij of zij kan hebben. Moedig haar aan om openlijk te praten over haar ervaringen, ook de negatieve of angstige gedachten die ze misschien heeft. Wees een veilige haven waar hij zijn emoties kan delen. Emotionele steun kan je partner geruststellen en helpen bij het omgaan met de uitdagingen van het ouderschap.

  1. Vergeet tijd voor jezelf ook niet

Neem af en toe een moment voor jezelf om te ontspannen en weer op te laden. Als jij goed in je vel zit, dat een positieve invloed hebben op jullie relatie.

  1. Verdeel de huishoudelijke taken

Naast de zorg voor de baby, stapelen de huishoudelijke taken zich op. Jullie hebben er samen voor gekozen om ouders te worden. Maak ook samen een verdeling in alle huishoudelijke taken zoals stofzuigen, de afwas doen, de was opvouwen of de vuilnis buiten zetten. Hierdoor kan je partner ontspannen en zich concentreren op het herstellen na de bevalling en genieten van het ouderschap.

Mijn verhaal: “We hadden meer dan een jaar geen seks na de bevalling”

  1. Verras elkaar met kleine attenties

Een lief gebaar doet zó veel. Breng elkaars favoriete snack mee, schrijf een lieve boodschap op een post-it of geef een ontspannende massage. Het zijn deze kleine verrassingen die haar laten zien dat je aan elkaar denkt en om elkaar geeft.

  1. Moedig elkaar aan om tijd alleen te plannen

Met een baby in huis wordt je geleefd. Probeer om elkaar aan te moedigen om ook tijd voor jezelf alleen te nemen. Tijd om je eigen interesses en hobby’s na te streven. Of het nu gaat om een yogales, een boek lezen of afspreken met vrienden, geef elkaar de ruimte om ook voor jezelf iets te doen.

Zo houd je je relatie sterk na het krijgen van een kind

  1. Laat genegenheid en liefde zien

Fysieke genegenheid is een krachtige manier om liefde en verbondenheid te tonen. Omhels je partner, geef hem of jaar een kus, houd elkaars hand vast en vertel dat je van hem of haar houdt. Deze kleine gebaren van genegenheid kunnen een diepgaand gevoel van verbondenheid en liefde creëren. Dat betekent niet dat je direct seks na de bevalling moet hebben: ook kleine, intieme gebaren versterken jullie band.

Het ouderschap brengt uitdagingen met zich mee, maar het kan ook een periode zijn waarin jullie band sterker wordt dan ooit tevoren. Met deze 10 kleine lieve gebaren die veel betekenen voor je partner na de geboorte van jullie baby laat je zien dat je elkaar niet uit het oog verliest. Dat helpt je hopelijk om deze mooie, maar soms veeleisende reis van het ouderschap samen aan te gaan.

Meer lezen?

“De kleine, lieve dingen schieten er vaak bij in”

Kletsen, knuffelen, koken, oppassen of simpelweg ‘er zijn’

Welke steun vinden ouders fijn in de eerste duizend dagen?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief