momfriends
25/05/2024

Mijn verhaal: ‘Ik heb geen momfriends’

Als een van de eerste van mijn vrienden raakte ik zwanger. Ongepland, maar wel gewenst. Ik wist vanaf het begin dat het anders zou zijn als ik mijn zwangerschap met andere zwangeren of moeders dichtbij me kon delen, maar ik ging er vanuit dat ik vanzelf andere moeders zou ontmoeten. Helaas heeft de realiteit me ingehaald en moet ik toegeven dat ik geen momfriends heb. Dat maakt het moederschap soms nog uitdagender en eigenlijk ook best eenzaam.

Laat me beginnen met te zeggen dat ik absoluut dol ben op mijn kleintje. De vreugde die hij in mijn leven heeft gebracht, is onbeschrijfelijk. Ik geniet van alle grote en kleine momenten en kan me geen leven meer zonder hem voorstellen. Maar ik voel me ook soms eenzaam in het moederschapsavontuur. Natuurlijk doe ik het ouderschap samen met mijn partner en kan ik met hem over van alles praten. Alleen het is toch anders dan ervaringen kunnen delen met andere zwangeren of moeders. Hoe je het ook wendt, wij ondergaan ervaringen die voor een vader écht anders zijn. Hetzelfde geldt voor mijn vriendinnen. Natuurlijk vertel ik over mijn zoontje en kan ik leuke dingen met ze delen, maar ik voel niet de ruimte – of het begrip – om al mijn overpeinzingen, angsten of zorgen te bespreken.

Aan één blik genoeg hebben

Ik mis die magische ‘momtribe’. Een andere moeder die aan één blik of één woord genoeg heeft, omdat ze de ervaringen die jij meemaakt herkent. Tegen wie je je vrij voelt om even te klagen, omdat zij ook weet dat het niets afdoet aan de liefde voor je kindje of je partner. Iemand die weet hoe het is om te bevallen, een kraamtijd door te maken, borstvoeding te geven en te functioneren op een paar uurtjes slaap per nacht. Die snappen dat je zo ongelofelijk uitgeput en overprikkeld kunt zijn na een dag met je baby, dat je écht geen zin meer hebt om ‘s avonds nog naar de kroeg te gaan…

In mijn zoektocht naar momfriends ben ik door verschillende fases gegaan. In het begin was ik vol enthousiasme en heb ik me aangemeld voor allerlei moeder-en-babygroepen. Maar het voelde alsof iedereen al eigen vriendengroepen had, en ik was gewoon de buitenstaander die probeerde binnen te komen. Misschien kwam het door mijn eigen onzekerheden, maar het leek alsof iedereen al zijn eigen ‘mom-BFF’ had gevonden en ik miste de boot.

De perfecte levens van andere moeders

Social media bood ook weinig troost. Terwijl ik door de schijnbaar perfecte levens van andere moeders scrolde, voelde ik me soms meer geïsoleerd dan ooit. Iedereen leek het perfecte evenwicht tussen moederschap, carrière en sociale leven te hebben gevonden, behalve ik. Ondertussen zag ik foto’s en video’s van mijn kinderloze vrienden voorbij komen. Zij konden nog precies doen wat we vroeger samen deden. Alleen doe ik nu niet meer mee.

Het gebrek aan momfriends heeft me doen nadenken over de waarde van vriendschap en verbinding in het moederschap. Moederschap is een geweldige, maar soms uitdagende reis, en het hebben van mensen om je heen die begrijpen wat je doormaakt, kan een wereld van verschil maken.

How About Mom

How About Mom heeft mij de eerste weken en maanden zo goed geholpen om de wereld van het moeder worden een beetje te begrijpen. Ik miste nog steeds de persoonlijke gesprekken met andere nieuwe moeders, maar het was zo fijn om in ieder geval te kunnen lezen dat andere vrouwen dezelfde gevoelens en ervaringen hebben. Het zorgde ervoor dat ik me net wat minder alleen voelde. Daarom voel ik ook de behoefte om deze blog op dit platform te delen. Want misschien herken jij je ook wel in mijn verhaal.

Met het schrijven van deze blog, besloot ik ook de moed weer bij elkaar te rapen om verder te zoeken naar nieuwe vriendschappen. Misschien ga ik die momfriends niet vinden bij het babyzwemmen, maar wel bij yoga of in een koffietent. Ik zal ervoor open blijven staan.

Dus, aan alle moeders die zich ook een beetje eenzaam voelen in dit moederschap, je bent niet alleen. Laten we samen de moed vinden om nieuwe verbindingen te maken, om elkaar te steunen en begrip te tonen, want uiteindelijk zijn we allemaal op deze reis samen.

Meer lezen?
Eenzaam als nieuwe moeder: hier kan dat geïsoleerde gevoel vandaan komen
Kim is thuisblijfmoeder: ‘Vaak prachtig, soms pittig en eenzaam’
Als het moederschap eenzaam voelt…

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen