nieuwe mama helpen
11/02/2022

Zeven dingen die een nieuwe mama écht helpen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Als je dit artikel aanklikt, ben je misschien zelf mama geworden. Of je hebt een vriendin, zus, collega of buurvrouw die moeder is geworden en je wilt graag iets voor haar doen. Je wilt haar graag helpen, maar weet misschien niet waarmee zij écht geholpen wordt. We helpen jou graag een handje met een paar tips om een nieuwe mama te helpen.

1. Geef haar een dutje (of twee)

“Een vriendin bood aan om op ons zoontje, die een huilbaby was, mee uit wandelen te nemen zodat ik even ongestoord kon slapen tussen de middag. Ik twijfelde, maar nam het aanbod toch aan. Ik heb letterlijk drie uur geslapen en voelde me herboren daarna.” Iedere nieuwe ouder weet: slaap krijgt een volkomen andere betekenis in de kraamperiode en eerste maanden (of als je pech hebt jaren) als ouders. Natuurlijk is het cruciaal dat een nieuwe mama een goede vertrouwensband met je heeft, anders zal ze het oppassen misschien niet zomaar accepteren. Maar als dit goed zit, dan doe je haar een groot plezier met een paar uur extra slaap.

2. Neem kleine taken uit handen

Als kraamvisite ben je meestal geneigd om vooral de baby uit handen te nemen, maar het is zó fijn als kraamvisite ook of juist een taak in huis uit handen wilt nemen. Even een was vouwen, een maaltijd koken, een ouder kindje op stap nemen of de hond uitlaten.

3. Een postpartum massage of behandeling

Eén van de allerbeste kraamcadeaus: een postpartum behandeling of postpartummassage. Een moment waarop je als nieuwe mama volledig in de watten wordt gelegd en jouw lichaam (en geest) wordt verzorgd. Zo’n massage of behandeling (deels) financieel mogelijk maken is heel mooi, maar zorgen dat ze zoiets kan doen door ondertussen op de baby te letten is ook heel fijn. Probeer jouw vriendin, zus of nicht te stimuleren om deze tijd voor en investering in zichzelf te nemen, ze verdiend het.

4. Zorg dat ze op date-night kan

“Toen onze dochter zes weken oud was, zei mijn moeder: ‘Op donderdagavond kom ik oppassen. Zorg jij dat je een restaurant reserveert, ik trakteer jullie op een etentje. Ik heb volgens mij een uur lang gehuild, zo lief vond ik dat. Die avond was fantastisch: even uit mijn huis-pak en in een mooie outfit, een paar uur ongestoord kletsen en genieten van elkaars gezelschap.”

De eerste weken als nieuwe ouders zitten vol tegenstrijdige emoties. Je kunt samen ontzettend gelukkig zijn en genieten van jullie nieuwe baby, maar je zult ook ervaren dat je minder tijd en aandacht hebt voor elkaar. En dat de korte nachten hun tol beginnen te eisen. Omdat het als nieuwe moeder best een uitdaging kan zijn om je kindje voor het eerst achter te laten, ook voor zoiets fijns als een date met z’n twee, is een duwtje in de rug soms nodig. Wees dat duwtje in haar rug 🙂

5. Breng lekker eten mee of organiseer een rondje koken

Een (kraam)cadeau dat bijna nooit verkeerd kan gaan: eten. Een huisgemaakte lasagne, een paar gezonde smoothies voor in de koelkast of haar favoriete koekjes. Ook een optie: organiseer een rondje koken met andere vrienden, familie of kennissen.

6. Wees er voor haar

De nieuwe baby krijgt vanzelfsprekend veel aandacht. Het is natuurlijk ook magisch, zo’n klein nieuw mensje. Maar denk je ook aan de mama? Zeker nadat de kraamperiode achter de rug is en het gewone leven weer oppikt, hebben veel nieuwe moeders het idee een beetje vergeten te worden. De dagelijkse appjes en het kraambezoek neemt af, terwijl haar wereld eigenlijk nog steeds een beetje op z’n kop staat. Blijf dus ook na die periode bij haar inchecken. Gaat het goed met haar, wat heeft ze echt nodig?

7. Complimenten en support

“Ik had een ongelofelijk shitty dag en voelde me zo onzeker over mezelf als moeder. Uitgerekend die middag ontving ik van mijn beste vriendin uit het niets een vreselijk lief berichtje waarin ze vertelde hoe trots ze op me was, hoe goed ik het deed als moeder en wat een geluksvogel onze dochter is. Alsof ze het aanvoelde. Haar woorden deden me zoveel goed, dat is niet uit te leggen.”
Iédereen nieuwe mama kampt met onzekere gevoelens. Over onze bevalling, over borstvoeding geven, over onze lichamen en emoties. Natuurlijk laat de ene moeder deze gevoelens makkelijker blijken dan de ander, maar iedereen vind het fijn om af en toe een compliment te krijgen of liefdevolle en steunende woorden te horen.

Meer lezen?

De beste kraamcadeaus voor een nieuwe mama
30 x de beste kraamcadeaus die moeders kregen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief