Seks na de bevalling

dit kan er anders zijn of anders voelen

Hoe is de eerste keer seks na de bevalling? Het is waarschijnlijk fijn om weer intiem met elkaar te zijn, maar het is ook spannend of ronduit ongemakkelijk. Hoewel ook dit van vrouw tot vrouw verschilt, is het niet vreemd als seks anders voelt. Dit is waarom seks na de zwangerschap anders kan voelen.

Inhoudsopgave

    Verloskundigen en artsen raden aan om minimaal zes weken te wachten met vrijen om je lichaam de kans te geven om te herstellen. Na die 6 weken kun je lichamelijk gezien misschien weer ‘klaar zijn’ voor seks, maar dat betekent niet automatisch dat je er ook mentaal klaar voor bent. Deze vrouwen delen wanneer zij weer zin hadden in seks na de bevalling.

    Vagina na de bevalling

    Net na de bevalling kan je vagina gezwollen, pijnlijk en beurs zijn. Gelukkig trekt dit in de dagen na de bevalling geleidelijk weg. Je vagina herstelt snel in de eerste weken na de geboorte.

    Wel is het mogelijk dat je lichaam, waaronder je vagina, verandert na een zwangerschap en bevalling. Sommige vrouwen merken dat ze een wijdere vagina hebben dan voor de bevalling, doordat de weefsels van de vagina zijn opgerekt. Dit merk je bijvoorbeeld doordat er wat water uit je vagina lekt als je in bad bent geweest of hebt gezwommen. Het kan ook zijn dat seks (tijdelijk) anders voelt na de bevalling.

    bekkenbodem oefeningen bevalling

    Verschil in schaamlippen of kleur

    Niet alleen ‘voelt’ een vagina anders, je kunt het verschil ook zien. Je schaamlippen kunnen een andere vorm krijgen. Je kunt na een knip of ruptuur (scheurtje) een litteken zien zitten of voelen. En zelfs de kleur van de vagina kan blijvend veranderen.

    Seks na de bevalling doet pijn

    Wat als seks en penetratie na de bevalling pijnlijk is? Dat kan komen door de hechtingen of het littekenweefsel. En ook doordat je moeite hebt met ontspannen – omdat je het te spannend vind of jullie er niet over praten samen – en je daardoor (on)bewust de bekkenbodem aanspant.

    Of het nu een fysieke of emotionele reden heeft dat het niet fijn voelt om seks te hebben: pijn hoort niet. Misschien kun je, als je je daar comfortabel bij voelt, eens samen proberen of er dingen zijn die werken of helpen om te ontspannen. Neem de tijd voor elkaar, en neem de tijd voor voorspel.

    Hulp van een specialist

    Als seks pijnlijk is, is het ook een goed idee om een bekkenbodenfysiotherapeut te bezoeken. Je hoeft geen verwijzing te hebben van een huisarts.

    Ook kun je met vragen terecht bij het ziekenhuis. ‘Het gebeurt heel af en toe dat er een hechting te hoog is gezet, waardoor de ingang van je vagina te krap is geworden, of dat er een zenuw mee is gehecht’, zegt gynaecoloog Ivo van Dooren. ‘Als een vrouw klachten na een knip of de bevalling heeft, dan mag ze altijd terugkomen in het ziekenhuis. Soms is het nodig dat de klachten worden verholpen door een kleine herstelingreep. Heb je pijnklachten, blijf dan niet rondlopen’, benadrukt de gynaecoloog.

    seks ouders relatie

    Orgasme na zwangerschap

    Wat is het effect van een zwangerschap op het krijgen van een orgasme? Orgasmes kunnen minder intens voelen. Dezelfde spieren die ervoor zorgen dat je af en toe wat urine verliest, zorgen er ook voor dat je – tijdelijk – minder sterke orgasmes beleeft. Overigens zijn er ook vrouwen die juist een intenser orgasme ervaren na de bevalling.

    Gelukkig kun je door oefeningen wel meer controle over die bekkenbodemspieren krijgen. Dat kun je zelf doen of met behulp van bekkenbodem fysiotherapeut. Een betere controle over je bekkenbodemspieren kan ervoor zorgen dat seks prettiger wordt en orgasmes (weer) intenser voelen.

    Seks na de bevalling en borstvoeding

    Geef je borstvoeding aan je baby? Dan kunnen de hormonen ervoor zorgen dat je minder (snel) nat wordt tijdens het vrijen. De borstvoedingshormonen in jouw lichaam zorgen voor een lager oestrogeengehalte, wat als bijeffect heeft dat je vagina droger is. Goed om te weten: dit wordt minder zodra je stopt met borstvoeding geven.

    En ook goed om te weten: seks of een orgasme kan je toeschietreflex stimuleren, waardoor je tepels moedermelk gaan lekken.

    Bekkenbodemspieren na de bevalling

    ‘Je vagina wordt nooit meer als voor de bevalling’, zegt gynaecoloog Ivo van Dooren van het St. Jans Gasthuis Weert daarover. ‘Een bevalling kun je zien als een aanslag op je bekkenbodem en souplesse van de vagina. Je kunt zeker de bekkenbodemspieren trainen, alleen die stevigheid krijg je niet in z’n volledigheid terug.’

    Het slapper worden van de spieren in je vagina heeft overigens niet alleen met een zwangerschap en bevalling te maken, maar is ook te danken aan het ouder worden van je lijf in het algemeen. Dat het onvermijdelijk is dat je vagina wat wijder wordt nadat er een baby doorheen is gekomen, betekent niet dat het trainen van je bekkenbodemspieren geen effect heeft. Je zult er geen strakkere vagina van krijgen, maar meer wel meer controle over de spieren, zodat je ze bewust kunt aan- en ontspannen.

    touched out voelen (Unsplash)

    Seks na de bevalling: tips

    Geen zin in seks of intimiteit

    Soms heb je na een dag voor je baby of kind(eren) zorgen geen behoefte meer aan lichamelijke aanrakingen. Laat staan seks! Dit fenomeen heet touched out en is helemaal niet vreemd.

    Hoe vaak seks?

    Er is een seksleven voordat je kinderen kreeg en een seksleven daarna. Vergeet gemiddelden als ‘één keer per week’: het gaat erom dat jullie een seksleven hebben waar jullie allebei tevreden mee zijn. Over seks doen nog veel mythes en onwaarheden de ronde. Dat kan een fijn seksleven in de weg zitten. Seksuoloog Elise van Alderen ontrafelt op How About Mom de grootste mythes over vrouwen en seksualiteit.

    Praten over seks

    Praat met elkaar over seks, of het gebrek daaraan. Vergeet niet dat het voor je partner ook spannend kan zijn om weer met elkaar naar bed te gaan, dus bespreek met elkaar je verwachtingen en verlangens, maar ook de dingen die je spannend of lastig vindt.

    In the mood

    Heb je hulp nodig om in the mood te komen? Neem de tijd om opgewonden te raken en zorg dat je je kunt ontspannen. Misschien dat onze gratis audiocursus How to get in the mood je daarbij kan helpen?

    Denk aan anticonceptie

    Misschien een open deur, maar weet dat je, zelfs als je borstvoeding geeft, gewoon weer zwanger kunt raken als je net een baby hebt gehad. Denk aan anticonceptie dus.

    Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲