Tips zwanger worden
08/05/2023

Ruzies als nieuwe ouders: hier komt ‘t door en zo los je ze op

Met een pasgeborene in huis kan elke relatie onder druk komen te staan. In dit artikel delen we een aantal oorzaken van veelvoorkomende ruzies als nieuwe ouders én helpen we je mee om dit op te lossen en hopelijk zelfs te voorkomen. Da’s immers wel zo gezellig thuis.

De eerste paar maanden met een nieuwe baby in huis zijn ingrijpend, daar gaan we niet over liegen.

Naast geliefden zijn jullie nu samen ouders en dat is een grote verandering. Ouderschap vereist aanpassing, samenwerking en compromissen en dat is bij gebrek aan slaap soms best uitdagend. Hoe groot sommige obstakels ook zijn (of lijken), je mag er vanuit gaan dat jullie ook hier samen weer uit gaan komen.

Strijd nummer 1: wiens slaap is belangrijker?

Het is een strijd die bij 99% van de ouders bekend is: wiens slaap is belangrijker? Degene die er ‘s nachts een paar keer uit moet voor voedingen of luiers? Degene die fulltime werkt? Er is geen goed antwoord op deze vraag, want jullie kunnen allebei wel wat extra uur slaap gebruiken. Dit is dan ook de aanpak voor dit probleem: maak slaap een prioriteit voor jullie allebei. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je na het eten niet direct de keuken opruimt, maar alvast een paar uur slaap pakt. Kijk met elkaar vooruit en bedenk hoe je de diensten kunt verdelen en wie wanneer een paar uurtjes rust kan pakken. Een heel weekschema maken voor slaap is vaak wat ambitieus, maar 24 uur vooruitkijken is vaak goed te realiseren.

Strijd nummer 2: scores bijhouden

Hier kunnen we kort over zijn: begraaf die strijdbijl. Jullie zitten in hetzelfde team! In plaats van achteraf lijstjes bijhouden kun je veel beter één to-do lijst met alle taken maken en dit samen eerlijk verdelen. Wat voelt eerlijk en haalbaar voor allebei en neem die modus als uitgangspunt.

Blog: de gevaarlijke vergelijkingsval van (nieuwe) ouders

Strijd nummer 3: de ‘juiste’ manier

Baby’s komen (helaas) niet met een handleiding, dus je zult zelf moeten uitvogelen wat werkt voor hem, haar én jullie. Dit betekent ook dat jullie als ouders andere manieren om te voeden, verzorgen, troosten, verschonen etc. kunnen hebben. De ouder die het meest bij de baby is – bijvoorbeeld degene die de meeste uren zwangerschapsverlof heeft – zal zich sneller de baas voelen over hoe het allemaal ‘hoort’ te gaan. Als jij jouw partner voortdurend vertelt hoe het moet, of simpelweg de taken overneemt, zal hij of zij er én niet zelf vertrouwd mee raken én zal jij het uiteindelijk lastig vinden dat jij altijd de controle moet hebben (ook al heb je dit zelf gecreëerd). Kortom: leer af en toe een stap terug te zetten en jouw partner dingen op zijn of haar eigen manier te doen.

Strijd nummer 4: gebrek aan waardering

Het is makkelijk om het gevoel te hebben dat de dingen die jij doet voor jullie gezin niet gezien of gewaardeerd worden door de ander. Als jij dit zo ervaart, is het allereerst belangrijk om dit gevoel te delen. Vertel je partner wat jij wilt horen om je gewaardeerd te voelen. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is het lastig om open en eerlijk over te zijn als we die nieuwe-ouderfase proberen te overleven. Besef daarnaast dat het twee kanten op werkt. Als jij de moeite doet om kleine acties van de ander op te merken en hier iets van te zeggen (‘Dank dat ik vannacht mocht blijven liggen’, ‘Fijn dat jij het eten hebt geregeld’, ‘Lief dat je koffie voor me hebt gezet’), dan zul je vanzelf een positievere dynamiek tussen jullie twee gaan ervaren.

Strijd nummer 5: gebrek aan intimiteit

Of jij nu degene bent die naar meer intimiteit verlangt of juist degene bent die iedere avond touched out is en helemaal geen zin meer hebt in enige aanraking: het is allebei normaal en herkenbaar. Het belangrijkste hierbij is dat je probeert om de kant van je partner te zien en te begrijpen. Het is niet gek dat je elkaar kunt missen als geliefden, zelfs al zie je elkaar – in de rol van ouders – iedere dag. Soms gaat het ook helemaal niet alleen om seks, maar puur om het gebrek aan genegenheid. Een kus, een knuffel, in elkaars armen in slaap kunnen vallen zonder baby tussen jullie in. Probeer hierover te praten met elkaar en duidelijk te maken waar jullie behoefte aan hebben. Weinig zo funest voor een relatie als geen seks hebben én er niet over kunnen praten samen.

In dit artikel vertelt seksuoloog Astrid waarom je na de bevalling geen zin kunt hebben in seks en hoe je dat wel weer krijgt. En hier delen we een paar tips om jullie seksleven als ouders weer op de rails te krijgen.

Meer lezen?
Goede gewoontes voor een gezonde relatie
Ouder hack: waarom het inlassen van een wekelijks ‘administratie’-uurtje goed kan werken
Hierover wordt er thuis het meeste discussie gevoerd als (nieuwe) ouders

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen