Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat
24/01/2024

Borstvoeding afbouwen: lactatiekundige Céline vertelt hoe je dat kan doen

Het afbouwen van of stoppen met borstvoeding voelt voor veel moeders als het afsluiten van een hoofdstuk. Maar hoe bouw je borstvoeding op een fijne manier af?

In dit artikel vertelt lactatiekundige Céline Moly over het afbouwen van de borstvoeding én hoe lang dat duurt.

Hoe lang duurt borstvoeding afbouwen?

Hoe lang het borstvoeding afbouwen duurt, hangt af van het aantal voedingen, van je melkproductie en van jouw wensen. De meeste vrouwen doen er zo’n twee weken over.

Voorbeeld schema voor het afbouwen van de borstvoeding

Zeker bij een eerste kindje kan het advies van een lactatiekundige waardevol zijn. Jullie kunnen samen een afbouwschema opstellen. Zo’n afbouwschema helpt bij het afbouwen van de borstvoeding.

Een voorbeeld: je baby drinkt 7 keer per dag en je wil dit terugbrengen naar 2 keer. Je wilt één ochtendvoeding en één avondvoeding houden, en de rest van de voedingen vervangen door flesvoeding. Het volgende borstvoeding-afbouwschema geeft je een idee hoe je dit kunt aanpakken.

Tijdstip voedingWeek 1Week 2Week 3Week 4Week 5
6.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoeding
9.00borstvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoeding
12.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoedingflesvoeding
15.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingflesvoedingflesvoeding
18.00flesvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoeding
20.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoeding
02.00 (nacht)borstvoedingborstvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoeding

Uiteraard kan jouw gewenste situatie anders zijn. Dit borstvoeding-afbouwschema is een voorbeeld: je kunt het ook als houvast gebruiken bij meer of minder voedingen.

Hoe kun je de borstvoeding afbouwen?

Wil je helemaal stoppen met borstvoeding geven of wil je het afbouwen naar bijvoorbeeld twee voedingen per dag? Voor je borsten is het prettig om rustig af te bouwen, zodat je melkproductie langzaam terugloopt en je borsten zich op een fijne manier aan de nieuwe situatie kunnen aanpassen. Een lactatiekundige kan je hierbij goed helpen.

Kies één voedingsmoment

Om te beginnen kan je aangeven welk voedingsmoment jij het liefst als eerste zou willen  afbouwen. Dat kan met je privé situatie te maken hebben of met je werk, kijk dus goed naar wat voor jou belangrijk is. Je kunt kiezen voor een voeding die voor jou het meest onhandig is (bijvoorbeeld die ene tijdens het spitsuur thuis) of de voeding waarin je kindje doorgaans het minste interesse in toont.

Kolf eventueel (een klein beetje) met de hand

Céline: ‘Als een voeding vervalt, is het de bedoeling om niet te kolven zodat je tegensignalen geeft aan de melkproductie. Je mag wel de druk eraf halen met je hand door met de hand te kolven. Doe dit zo vaak mogelijk als het nodig is, zodat je borsten tot de volgende voeding kunnen wachten. Blijf ze controleren op soepelheid om verstopping of een mogelijke borstontsteking te voorkomen.’

‘Ik raad je aan om een volgende voeding pas af te bouwen als de stuwing of het volle gevoel weg is. Het liefst na drie dagen, maar volg vooral je eigen gevoel en kijk naar je lichaam. Het inzetten van medicatie om de borstvoeding af te bouwen is zelden nodig. Als er geen sprake is van een spoedgeval om te stoppen met borstvoeding, is het zeker van belang om er op tijd meer te beginnen zodat jij het proces van borstvoeding afbouwen in alle rust kunt doorlopen.’

Céline over kolven met de hand – ook handig om de druk van je borsten af te halen als je wil afbouwen

Kunstvoeding of flesvoeding

Je kunt ervoor kiezen om borstvoeding af te bouwen en te gaan kolven. Je kunt er ook voor kiezen om borstvoeding af te bouwen en te beginnen met flesvoeding of kunstvoeding.

Wanneer je overstapt op kunstvoeding, is het belangrijk om te weten hoeveel melk je kindje binnen zou moeten krijgen. Je kunt hiervoor kijken naar de voedingsrichtlijnen op de verpakking van kunstvoeding. De samenstelling van moedermelk en kunstvoeding verschillen van elkaar waardoor je kindje anders op de hoeveelheden kan reageren. Wanneer je vragen hebt of twijfelt, kun je altijd advies inwinnen bij het consultatiebureau.

Trots op borstvoedingsperiode

Hopelijk kijk je tevreden terug op de periode waarin je borstvoeding hebt gegeven. Misschien had je nog veel langer willen voeden en heb je verdriet of een schuldgevoel omdat je met borstvoeding moest stoppen of afbouwen. Veel vrouwen voelen een combinatie van verschillende emoties.

De borstvoeding afbouwen kan de afsluiting van een waardevolle periode betekenen. Wat jouw situatie ook is, je mag in elk geval of situatie trots op jezelf zijn en op wat jij bereikt hebt, zegt lactatiekundige Céline: ‘Elke druppel moedermelk is waardevol. De duur van de borstvoedingsperiode is niet het belangrijkste, wel wat je geeft en hoe jij het geeft, geniet dus volop van deze bijzondere momenten met je kindje.’

afbouwen borstvoeding starten fles

‘Ik hoop dat iedere moeder zich trots voelt wanneer ze ziet hoe haar baby op haar moedermelk groeit en zich ontwikkelt. Tegelijkertijd hebben vrouwen in veel gevallen ook andere verplichtingen, zoals werk, een sociaal leven of oudere kinderen, waardoor afbouwen op een gegeven moment de beste keuze is. Pluk dus de dag, geniet van wat kan en durf aan te geven wat bij je past en wanneer.’

Meer lezen?
Je baby laten wennen aan een flesje
Hoe lang moet ik borstvoeding geven?
Geef je borstvoeding? Zo weet je of je baby voldoende drinkt

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen