Jamie Crafoord
10/04/2023

Momtalk: Jamie Crafoord

Jamie (’93) is samen met Tom en moeder van Ella-June (juni 2022). Drie maanden na de geboorte van haar dochter raakt ze opnieuw in verwachting, deze keer van een zoon. Inmiddels is Jamie 34 weken zwanger en spreken we haar over het moederschap en twee baby’s onder de twaalf maanden.

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Hoe voel je je?

‘Ik voel me echt heel goed, heel anders dan bij mijn zwangerschap van Ella-June. Toen was ik onwijs misselijk, duizelig en kon ik amper iets ondernemen het eerste trimester.  Nu voel ik me juist heel energiek en krachtig. Tuurlijk is het zo nu en dan wel pittig omdat Ella-June nog niet altijd goed doorslaapt, maar verder zit ik heel goed in m’n vel. Ik geloof er nu ook echt heilig in dat jongetjes – ik ben nu in verwachting van een zoon – je kracht geven en meisjes dat juist van je af nemen haha.’

Drie maanden nadat je was bevallen van Ella-June raak je weer in verwachting. Wat ging er door je heen?

‘Nou het is natuurlijk ontzettend leuk en bijzonder om weer opnieuw zwanger te mogen zijn, maar het was wel even schakelen. Voor m’n gevoel zat ik echt nog in de kraamtijd met Ella-June en was ik nog niet volledig hersteld van de zwangerschap. Ik vroeg me vooral ook af: ‘Kan mijn lichaam dit wel aan? Zo snel een tweede zwangerschap?’ Dat is een vraag die ik ook aan de huisarts heb gesteld, maar die verzekerde mij dat als m’n lichaam dit niet aan zou kunnen, ik ook niet zwanger zou zijn geraakt.

Het nieuws moest dus zeker even landen, maar blijdschap overheerste wel echt. M’n vriend
en ik wisten ook zeker dat we heel graag een tweede kindje wilde, dus we zijn ontzettend blij.
Tuurlijk wordt het aanpoten in het begin, twee kindjes onder de twaalf maanden. Gelukkig
hebben we hulp van oma’s en opa’s en zijn we aan het kijken of we een aupair kunnen
aannemen.’

Zometeen heb je twee kindjes onder de twaalf maanden. Hoe vind je dat?

‘Ik vind het onwijs leuk dat Ella-June zometeen een broertje krijgt met wie ze heel weinig scheelt. Ze gaan echt elkaars soulmates worden. Dat is toch superleuk? M’n vriend en ik hoopten al dat onze kindjes niet te veel qua leeftijd zou verschillen, dus dit is echt fantastisch. Voor mijn gevoel zijn we met de komst van onze zoon zometeen ook helemaal compleet. Dan zijn we ouders van een zoon en een dochter: zo mooi en bijzonder.’

In juni ben je bevallen van Ella-June. Hoe kijk je daarop terug?

‘Ik kijk goed terug op m’n bevalling. Ik had me helemaal tot in de puntjes voorbereid voor een thuisbevalling. Overal stonden verse bloemen, die geven me altijd veel energie, en ik had ook in iedere kamer edelstenen neergelegd en wierrookjes klaargemaakt. Echt de hele mikmak inclusief opblaas bevalbad. Op mijn uitgerekende datum braken mijn vliezen, maar omdat ik een hoge vliesbreuk had duurde het heel lang voordat mijn weeën op gang kwamen. Ik dacht echt: ‘Hallo, wanneer komen die nou? Ik voel niks’.

Omdat mijn lichaam dus niet direct de signalen kreeg dat er weeën op gang moesten komen, ben ik uiteindelijk in overleg met mijn verloskundige naar het ziekenhuis gegaan. Dat heb ik uiteindelijk als prettig ervaren. Het is een fijn gevoel om goede hulp naast je te hebben. Ik hoop dat ik mijn volgende bevalling dan ook in het ziekenhuis kan doen.

En je kraamtijd? Hoe heb je die ervaren?

‘Och, dat vond ik zo puur en mooi. Een hele bijzondere, maar tegelijkertijd ook hevige periode. Je moet je kindje leren kennen en het voelde echt even als een zoektocht. Ook kraamvisite vond ik best wel intens. Dat is ook wel een les die ik meeneem voor als onze zoon er straks is. We gaan geen kraamvisite ontvangen, behalve familie. Wellicht dat we na een paar maanden een babyborrel doen ofzo, maar eerst is het echt tijd voor ons vieren.’

Fotograaf: Lisa van Meel

Naast moeder ben je ook eigenaar van het platform ‘Calm your tits’, kan je daar wat over vertellen?

‘Yes, dat klopt. Ik ben de oprichter van Calm your tits, een platform waarmee ik aandacht vraag voor de gevaren van borstimplantaten. Zelf ben ik doodziek geworden van borstimplantaten en heeft het mij bijna mijn leven gekost. Het voelde alsof ik twee tikkende tijdbommen in mijn lijf had. Uiteindelijk heb ik ze laten verwijderen en verdwenen mijn gezondheidsklachten. Met mijn platform hoop ik anderen te waarschuwen voor de gevolgen van borstimplantaten. En begrijp me niet verkeerd: iedereen moet het zelf weten wat die doet met zijn lichaam, ik kan alleen maar mijn ervaring erover delen als ervaringsdeskundige en de awareness erover delen.  

Mijn borstimplantaten nam ik destijds omdat ik mijn cup te klein vond en er heel onzeker over was. Nu ben ik juist super trots op m’n lichaam. Ik heb mijn borsten leren omarmen. Dit is wie ik ben, dit maakt mij. Ik ben daarom ook bezig met een onwijs tof project waar ik binnenkort meer over hoop te delen. De boodschap is in ieder geval dat vrouwen met een kleine cupmaat – net als vrouwen met een grote cupmaat – trots mogen zijn op hun borsten.’

Zo te horen ben je echt een bezige bij. Hoe zorg je voor tijd voor jezelf?

‘Ik geloof erin dat je echt een leuker mens bent als je ook dingen voor jezelf blijft doen. Tuurlijk vergeet ik mezelf weleens, maar daar ben ik me dan wel bewust van. Ik vind het belangrijk en prettig om onderdeel uit te maken van onze maatschappij. Ik zeg altijd: balance is key. Een fijne balans tussen moederschap, je relatie, vrienden en werk is zeker niet altijd makkelijk, maar wel heel belangrijk.

M’n vriend en ik vullen elkaar daar denk ik wel heel goed in aan. Als ik echt even behoefte heb om iets voor mezelf te doen, dan geeft hij mij die ruimte en vice versa. En we plannen sowieso twee à drie keer in de maand datenight. We kunnen daar echt onwijs van genieten.’

Wat vind je het allermooiste aan het moederschap?

‘Het is gewoon écht het mooiste wat er is. Cliché maar waar. Het is zo mooi om voor zo’n lief klein mensje te mogen zorgen. Dat je voor altijd verbonden bent je met je kindje, vind ik ook onwijs bijzonder. Dat je voor altijd samen bent met elkaar, als gezin. We zijn onlangs naar Kaapstad geweest met z’n drietjes en dat was zo fijn en gezellig. Ik ben me dan echt zo bewust van hoe leuk het is om een gezin te vormen. Het klopt gewoon helemaal.’

Als laatste vraag. Welk advies zou je (aanstaande) moeders willen meegeven?

‘Dat liefde het antwoord is op alles.’

Fotograaf uitgelichte foto: Lisa van Meel

Meer lezen?
Momtalk: Julia
Momtalk: Elise
Momtalk: Maartje

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen