voorbereiding borstvoeding
03/11/2022

Vijf tips om je voor te bereiden op jullie borstvoedingsavontuur

Of je nu voor het eerst borstvoeding geeft of een ervaren ouder bent: voorbereiding is belangrijk als je van plan bent om (weer) borstvoeding te gaan geven. In dit artikelen delen we vijf tips als voorbereiding op het geven van borstvoeding.

1. Leer de basis

Eén van de belangrijkste dingen is begrijpen hoe borstvoeding geven precies werkt. Welke processen spelen er in jouw lijf, wat is het effect van hormonen, waarom zijn die eerste 24 uur na de bevalling zo belangrijk? Met deze kennis start jij een stuk zelfverzekerder aan dit bijzondere proces. Met onze online borstvoedingscursus bereid jij je voor op een succesvolle borstvoedingsperiode. Een vriendin die pas is bevallen is – en onze borstvoedingscursus had gevolgd – liet me weten dat de kraamverzorgde onder de indruk was van hoe goed ze alles al zelf kon en wist. Een prachtig compliment en voor ons een bevestiging dat deze kennis van te voren tot je nemen heel waardevol is.

2. Borstvoeding = teamwork

Borstvoeding geven doe je niet alleen. Maak een geboorteplan of kraamplan en denk alvast na hoe je de periode na de bevalling voor je ziet. Bespreek met je partner hoe je het voor je ziet. Hoe zullen de nachtvoedingen verlopen, wie is chef flesjes uitspoelen of kolfonderdelen afwassen? Zie het als een gemeenschappelijke taak én uitdaging. Borstvoeding geven vraagt fysiek en mentaal veel van je, zeker in de eerste weken na de bevalling, dus zorg ervoor dat je op elkaar kunt rekenen.

3. Haal de benodigdheden in huis

Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te geven, dan heb je in eerste instantie maar een paar hulpmiddelen nodig. Denk onder andere aan een goede ondersteunde voedingsbh en verzorgende tepelcrème (op basis van lanoline).

En hoe zit het met een borstkolf? Daarover zegt lactatiekundige Céline: “Ik raad ouders aan om eerst te kijken hoe de borstvoeding loopt voordat zij een kolf aanschaffen. Als blijkt dat in de dagen na de geboorte de inzet van een kolf nodig is om de baby te ondersteunen en de melkproductie op gang te krijgen, kun je snel een kolf huren. Op een later moment kun je een eigen kolf aanschaffen, afhankelijk van de productie, de behoeften van de baby en de wensen van het gezin.”

Als je eenmaal start met kolven dan heb je naast een kolfapparaat ook bewaarzakjes of -bakjes nodig voor moedermelk. Vergeet daarnaast jouw eigen drinken en voeding niet. Zorg dat je altijd een grote waterfles naast de plekken waar je borstvoeding geeft hebt staan – je krijgt namelijk gegarandeerd dorst! – en voldoende voedzame snacks verspreid door het huis hebt liggen.

4. Een community

We schreven het eerder: borstvoeding geven doe je niet alleen. Het is ontzettend fijn als je voor steun kunt leunen op vriendinnen of andere mensen om je heen. Misschien is het fijn om verhalen te lezen van andere vrouwen die borstvoeding geven, vind je steun in onze How About Mom Club, het wandelgroepje van je yoga, of lijkt een borstvoedingscafé jou wel wat. Het kan heel helpend zijn als je weet dat er een veilige plek is waar jij op terug kunt vallen als je vragen hebt of even je hart wilt luchten.

Lees hier verhalen in onze serie Boobtalk

5. Professionele hulp

Naast hulptroepen in de vorm van je partner, vriendinnen of andere mensen om je heen kan ook professionele hulp fijn of nodig zijn. Een lactatiekundige die met jou mee kan kijken als je bijvoorbeeld twijfelt over jouw melkproductie, als je een borstontsteking hebt of als je borstvoeding wil afbouwen. Soms zal fysieke aanwezigheid nodig zijn, soms kun je ook via een telefonisch consult al een eind weg op geholpen zijn.

Ik wens je een geweldige borstvoedingsperiode toe!

Meer lezen?
Waarom ik zo blij was met mijn lactatiekundige
Deze borstvoeding tips willen andere moeders aan jou meegeven

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen