Borstvoeding

Borstvoeding geven: prachtig én uitdagend

Eerlijk is eerlijk: het geven van borstvoeding is prachtig én vraagt veel van je. Een goede voorbereiding kan je helpen om de eerste weken met een pasgeboren baby’tje door te komen, doordat je weet hoe je borsten melk produceren, welke rol hormonen spelen bij borstvoeding en hoe een systeem van vraag en aanbod op gang komt dat precies is afgestemd op de behoefte van jouw baby. We geven je ook eerste hulp bij veelvoorkomende borstvoedingsproblemen, advies bij het afbouwen en tips voor het kolven en bewaren van moedermelk.

Onze experts over borstvoeding:

Picture of Céline Moly

Céline Moly

Lactatiekundige

Picture of Thalita de Boer

Thalita de Boer

Lactatiekundige

De basis: borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Een soort superfood dat zich aanpast aan je baby’s behoeftes. Borstvoeding is een natuurlijk proces, maar dat het natuurlijk is betekent niet dat het ook gemakkelijk gaat. We bereiden je zo goed mogelijk voor op het geven van borstvoeding.

De allerbeste voorbereiding op borstvoeding?

Lactatiekundige IBCLC Céline Moly leert jou alles over de eerste uren, dagen en weken van jouw borstvoedingsavontuur in deze online cursus. 750 vrouwen gingen je – met succes – voor!

Kraamtijd en borstvoeding

De kraamtijd, ook wel de postpartum periode genoemd, is een bijzondere en intense periode. In de 24 tot 48 uur na de bevalling gaat je melkproductie op gang komen. In combinatie met herstellen van bevalling vraagt dat veel van je lichaam. Tip van lactatiekundige Céline: ‘Huid-op-huid contact met je baby helpt bij het op gang komen van de borstvoeding en is belangrijk voor je baby.’

Pijn en problemen bij borstvoeding

Doet borstvoeding geven pijn? Wat kun je doen bij tepelkloven, pijn bij het borstvoeden of een borstontsteking? Over het voorkomen en genezen van tepelkloven, lanoline en natuurlijke manieren om spruw of mastisis (borstontsteking) te behandelen.

Hulpmiddelen voor borstvoeding

Wanneer is een tepelhoedje handig? Hoe werkt borstvoeding thee? En is een borstvoeding doek of voedingsbh nodig? Je hoeft deze hulpmiddelen zeker niet allemaal direct in huis te halen. Laat jullie borstvoeding avontuur vooral gewoon van start gaan en kijk wat je mogelijk nodig gaat hebben.

Starten met kolven

Wanneer start je met kolven? Sommige vrouwen vinden het fijn als hun partner af en toe een flesje afgekolfde melk aan de baby kan geven. Andere moeders maken een voorraadje zodat zij zo nu en dan een middag of een avond weg kunnen en sommigen zetten het pas in op het moment dat zij weer met werken beginnen. Hoe start je met kolven, waar let je op bij het bewaren en opwarmen van afgekolfde melk? En hoe zorg je ervoor dat je baby aan het flesje kan wennen?

Afbouwen van borstvoeding

Afbouwen van de borstvoeding kost wat tijd. Stop je namelijk te snel dan loop je het risico op een borstontsteking en het laatste waar je zin in hebt is een borstontsteking bovenop je momguilt. We geven je advies over een afbouwschema, kolven, en hoe lang het duurt om af te bouwen.

Borstvoeding en jij

Borstvoeding is een prachtig en ook uitdagend proces, dat vaak veel van je kan vragen. En tegelijkertijd is het een van de mooiste ervaringen van het moederschap. We praten over ervaringen met borstvoeding geven, en de impact op je lichaam en mentaal. Hoe zit het met sporten als je borstvoeding geeft? En hoe zien je borsten eruit na het geven van borstvoeding?

Boobtalk: ervaringen met borstvoeding

Borstvoeding geven is prachtig én heftig. In onze serie Boobtalk delen we de verhalen van vrouwen en moeders over het geven van borstvoeding.

How About Mom: jouw gids bij borstvoeding geven

De intieme momenten samen. De zachte huid van je baby tegen jouw borst, die kleine wriemelende handjes in je nek. Je kindje zien groeien op jouw melk. De blikken die jullie met elkaar uitwisselen. We kunnen zoveel redenen noemen waarom borstvoeding een van de meest magische onderdelen van het moederschap is. We kunnen ook veel redenen noemen waarom het een van de grootste uitdagingen is. 

Onze experts begeleiden jou bij het geven van borstvoeding. Volg de beste online borstvoedingscursus van een zeer ervaren lactatiekundige, krijg hulp bij borstvoeding geven, lees eerlijke verhalen van andere moeders en de beste tips voor jouw borstvoedingsavontuur. Jij zorgt voor de baby, wij zijn er voor jou.