luier toddy
11/03/2022

Wegwerp of wasbaar: hoe kies je een luier die bij jullie past?

Alle aanstaande moeders hebben, soms al maanden van te voren, het allereerste pakje dat hun baby aankrijgt na de bevalling klaarliggen. Maar dat pakje is natuurlijk niet écht het eerste wat jouw baby aan heeft. Je baby start immers met een luiertje. Hebben jullie al nagedacht over het soort luier dat je thuis graag wilt gebruiken? 

Er zijn twee type luiers: wegwerpluiers en wasbare luiers. Wegwerpluiers worden één keer gedragen, wasbare luiers worden gewassen en hergebruikt. Kort door de bocht zijn wegwerpluiers de overwegend makkelijke optie en wasbare luiers de duurzame optie. Het is goed om te weten dat de wasbare luier in 2022 niet meer de wasbare luier is van vroeger. Het zijn tegenwoordig makkelijke broekjes die met klittenband of drukknoopjes worden vastgezet. Een wasbare luier bestaat uit drie delen: een inlegvel, een absorberende binnenkant en een waterdichte buitenkant (luierbroekje). Het inlegvel gaat de prullenbak in, de rest gaat in de wasmachine.  

Parttime wasbaar luiergebruik

Bij veel ouders bestaat nog steeds het hardnekkige idee dat je voor één type luier moet kiezen. Of je bent team wasbaar, of team wegwerp. Wij hebben goed nieuws: je hoeft niet te kiezen. Daar weten ze bij Toddy alles van. Toddy is the new kid on the block in de luier-wereld en gelooft niet in dat alles of niets principe. Hun missie is om ‘parttime’ wasbaar luiergebruik makkelijker maken. Je maakt immers ook een positieve impact op het milieu als jij alleen op jouw moederdag of in het weekend wasbare luiers gebruikt en voor de rest wegwerpluiers gebruikt. 

toddy luier

Bij Toddy krijg je het beste van de twee werelden, want de wegwerpluiers van Toddy bestaan voor 40% uit plant-based materiaal. Als je nagaat hoeveel luiers je verslijt, alleen al in die eerste paar maanden met een newborn, dan is het een fijn idee om voor een duurzame wegwerpluier te gaan. Toch? 

Bij Toddy bepaal je zelf de verhouding tussen wegwerp en wasbaar en hoe vaak je luiers geleverd wilt krijgen. In je Toddy account kun je tussentijds aanpassen als jouw kindje bijvoorbeeld een nieuwe maat luiers nodig heeft, of als jullie op vakantie zijn en je tijdelijk geen nieuwe luiers wilt ontvangen. De luiers worden door heel Nederland bezorgd, als het kan zelfs met de bakfiets. Kijk, van zo’n service worden wij als moeders blij. 

Fan van Toddy

Nog een reden waarom we fan zijn van Toddy: deze Nederlandse onderneming (opgericht door 2 vaders en 1 moeder) helpt je niet alleen in maar ook uit de luiers. Kinderen in Nederland worden, zeker in vergelijking met ‘vroeger’, steeds later zindelijk. Dus blijf je langer luier-afval produceren. Met Toddy’s zindelijkheidspakket en app, ontwikkeld in samenwerking met pedagogische experts, kun je jouw kindje op het moment dat hij of zij er klaar voor is stapjes laten zetten in het zindelijk worden. Zo helpt Toddy jou als ouder om 50% luierafval te besparen. Goed voor jouw baby én voor de planeet.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief